Pizza na patelni w 10 minut na śmietanie i majonezie

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, pyszne i proste! Pizza na patelni w 10 minut na śmietanie i majonezie jest najszybsza ze wszystkich! Ciasto ugniata się dosłownie w 3 minuty! Nie musisz niczego ugniatać i rozwałkować. Sos i nadzienie gotuje się z siłą 7 minut. Idealne śniadanie dla całej rodziny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 31 % 11 g
216 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę na patelni z kwaśną śmietaną? Przygotuj składniki. Zacznij od ciasta. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, Nie wodnistą. Użyj mąki pszennej, najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę, majonez i jajka i dobrze wymieszaj trzepaczką, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W zależności od wilgotności kwaśnej śmietany, majonezu, wielkości jajek mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji. Powinno być lepkie, lekko płynne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj sos.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz keczup, majonez, przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I mieszaj, aż będzie gładka. Keczup można zastąpić pastą pomidorową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz najsmaczniejsze jest nadzienie. Najpierw wyjmij oliwki z solanki i osusz. Sprawdź, czy w środku nie ma wilgoci.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Paprykę umyć i pokroić w krążki lub paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotowaną kiełbasę na małe, cienkie plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Ponieważ średnica patelni jest mniejsza niż blacha do pieczenia, pomidory nie są bardzo duże. Śliwka jest idealna. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wysmarowaną olejem roślinnym dużą patelnię (o średnicy 26-30 cm) wlej ciasto i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na wierzchu ciasta, nie sięgając do krawędzi 1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ciasto startym serem. Możesz zostawić trochę sera, aby posypać wierzch pizzy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż kiełbasę, pomidory, paprykę, oliwki na powierzchni ciasta. Dla smaku i koloru dodałam jeszcze trochę pokrojonego w plasterki Zielonego chili. Ale to jest opcjonalne.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj i gotuj pizzę przez około 15-20 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca. Po 10-15 minutach sprawdź gotowość ciasta i, jeśli to konieczne, trzymaj je w ogniu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp gotową pizzę liśćmi bazylii, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy