skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę na patelni z kwaśną śmietaną? Przygotuj składniki. Zacznij od ciasta. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, Nie wodnistą. Użyj mąki pszennej, najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce połącz śmietanę, majonez i jajka i dobrze wymieszaj trzepaczką, aż się połączą.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 4:
W zależności od wilgotności kwaśnej śmietany, majonezu, wielkości jajek mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji. Powinno być lepkie, lekko płynne ciasto.
Krok 5:
Teraz przygotuj sos.
Krok 6:
W misce połącz keczup, majonez, przyprawy.
Krok 7:
I mieszaj, aż będzie gładka. Keczup można zastąpić pastą pomidorową.
Krok 8:
A teraz najsmaczniejsze jest nadzienie. Najpierw wyjmij oliwki z solanki i osusz. Sprawdź, czy w środku nie ma wilgoci.
Krok 9:
Paprykę umyć i pokroić w krążki lub paski.
Krok 10:
Pokrój gotowaną kiełbasę na małe, cienkie plasterki.
Krok 11:
Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Ponieważ średnica patelni jest mniejsza niż blacha do pieczenia, pomidory nie są bardzo duże. Śliwka jest idealna. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 12:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 13:
Na wysmarowaną olejem roślinnym dużą patelnię (o średnicy 26-30 cm) wlej ciasto i spłaszcz.
Krok 14:
Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na wierzchu ciasta, nie sięgając do krawędzi 1 cm.
Krok 15:
Posyp ciasto startym serem. Możesz zostawić trochę sera, aby posypać wierzch pizzy.
Krok 16:
Rozłóż kiełbasę, pomidory, paprykę, oliwki na powierzchni ciasta. Dla smaku i koloru dodałam jeszcze trochę pokrojonego w plasterki Zielonego chili. Ale to jest opcjonalne.
Krok 17:
Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj i gotuj pizzę przez około 15-20 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca. Po 10-15 minutach sprawdź gotowość ciasta i, jeśli to konieczne, trzymaj je w ogniu.
Krok 18:
Posyp gotową pizzę liśćmi bazylii, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g