pieczona ryba w sosie paprykowo-cytrynowym

niewyobrażalnie smaczne danie urzeka swoim smakiem!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

istnieje niewypowiedziana zasada - im bardziej zróżnicowane jedzenie na stole, tym lepszy apetyt wśród gospodarstw domowych.Ale daję głowę na odcięcie, że nie znasz amerykańskiego przepisu kulinarnego ryba pieczona w sosie paprykowo-cytrynowym.
Rozgrzej piekarnik. Wlej olej do pieczenia lub dowolny olej roślinny na arkusz. W osobnej misce wymieszaj trzy łyżki masła, słodką paprykę, drobno posiekane liście pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij trochę trzepaczką.
filet z halibuta kroimy na duże (porcje) kawałki, zanurzamy każdy w powstałej mieszaninie i układamy na arkuszu. Pozostałą mieszaninę wylewa się bezpośrednio na rybę, aby resztki wylały się wokół kawałków ryby do oleju. Sól i pieprz każdy kawałek ryby na wierzchu. Pieczemy halibuta przez około dziesięć minut w bardzo gorącym piekarniku. Przed podaniem połóż rybę na płaskim naczyniu, posyp pozostałą posiekaną natką pietruszki i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj na gorąco na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy