skład / składniki
metoda gotowania
istnieje niewypowiedziana zasada - im bardziej zróżnicowane jedzenie na stole, tym lepszy apetyt wśród gospodarstw domowych.Ale daję głowę na odcięcie, że nie znasz amerykańskiego przepisu kulinarnego ryba pieczona w sosie paprykowo-cytrynowym.
Rozgrzej piekarnik. Wlej olej do pieczenia lub dowolny olej roślinny na arkusz. W osobnej misce wymieszaj trzy łyżki masła, słodką paprykę, drobno posiekane liście pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij trochę trzepaczką.
filet z halibuta kroimy na duże (porcje) kawałki, zanurzamy każdy w powstałej mieszaninie i układamy na arkuszu. Pozostałą mieszaninę wylewa się bezpośrednio na rybę, aby resztki wylały się wokół kawałków ryby do oleju. Sól i pieprz każdy kawałek ryby na wierzchu. Pieczemy halibuta przez około dziesięć minut w bardzo gorącym piekarniku. Przed podaniem połóż rybę na płaskim naczyniu, posyp pozostałą posiekaną natką pietruszki i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj na gorąco na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g