norweskie ciasteczka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc na początek ugotuj 3 jajka, wyjmij żółtka, zmiksuj je widelcem. Wymieszaj ugotowane i surowe żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij masę. Teraz stopniowo wprowadzamy masło i mąkę do tego samego pojemnika. Zagniatamy ciasto, umieszczamy w zimnym miejscu. Po zaparzeniu ciasta wyjmujemy je. Rozwałkuj ciasto na cienkie liny o grubości około pół centymetra. Pokrój te kiełbaski na segmenty o długości około 10 cm i uformuj małe okrągłe wieńce, ściskając końce. Gotowe wieńce zanurzamy w białku, a następnie w cukrze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz wieńce na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia przez około 10 minut. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g