358 kcal
3 hours
Najlepsze ciasto na świecie - mówią Norwegowie i mają rację. Ciasto
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Naczynia kuchenne
- Kuchnia narodowa
- Ciasta domowe
- Jajka
- Nabiał
- Mąka
- Orzechy
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Cytrynowy kwas
- Sól
- Masło
- Proszek do pieczenia
- Kuchnia norweska
- W piekarniku
- Chłodzenie
- Ciasto biszkoptowe
- Ciasto kremowe
- Ciasto z orzechami
- Białka
- Mleko
- Kremowe naczynia
- Wegetarianizm
- Migdały
- Cukier
Kuchnia norweska
W okolicy bardzo rozwinięte jest rybołówstwo, dlatego większość potraw przygotowywana jest z ryb i owoców morza. Łosoś jest bardzo popularny w kraju i poza nim, o delikatnym i niepowtarzalnym smaku. Jest spożywany w postaci solonej, gotowanej, smażonej i pieczonej, marynowany, robiony jako nadzienie do pieczenia.
Śledź, bogaty w przydatne pierwiastki śladowe, dorsz, kraby, przegrzebki, krewetki, jest nie mniej popularny. Z nich przygotowują zupy, pieczą w piekarniku pod futrem warzywnym i serem, dodają do zapiekanek, robią klopsiki i kotlety. Pomimo łatwości przygotowania, wszystkie potrawy są obfite, aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach.
Kuchnia norweska oferuje mnóstwo przepisów na dania mięsne. Marynowane żeberka jagnięce, steki z dziczyzny, pieczeń i steki z łosia, Balik wołowy, brzuch wieprzowy, który tradycyjnie podaje się na świąteczny stół – to nie jest pełna lista niezwykłych pomysłów kulinarnych. Głównym kulinarnym arcydziełem w Norwegii jest ... owsianka! Serwowane są w najlepszych restauracjach w mieście.