skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny kurnik z kurczakiem? Aby przygotować kurczaka, potrzebujesz gotowanego mięsa z kurczaka. Można go zastąpić pieczonym, smażonym, niektórzy nawet wkładają wędzone mięso z kurczaka do takiego ciasta. Jeśli nie ma gotowego mięsa, należy je ugotować. Udka z kurczaka umyć bieżącą zimną wodą, włożyć do zimnej wody, która całkowicie je przykrywa, a po ugotowaniu bulionu gotować przez 30-40 minut, osolić bulion.
Krok 2:
Podczas gotowania kurczaka musisz ugotować naleśniki. Można je upiec zgodnie z ulubionym przepisem, można je kupić. Jak zrobić ciasto? W przypadku naleśników rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól, cukier (nie można go dodać), wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Wrzątkiem (2-3 łyżki stołowe) ugasić sodę nad ciastem i ponownie wymieszać. Przed pieczeniem wlej olej roślinny. Ciasto okazuje się naleśnikiem.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię do naleśników i, jeśli to konieczne, posmaruj olejem roślinnym, smaż naleśniki po obu stronach, aż będą ugotowane. Posmaruj gotowe naleśniki masłem. Z tej ilości ciasta dostałem 10 cienkich naleśników. Mam patelnię o średnicy 22 centymetrów.
Krok 4:
Jak zrobić dodatki do naszego kurnika? Do nadzienia z grzybami wezmę świeże pieczarki. Ale możesz robić na drutach grzyby leśne. Oczyść grzyby z gruzu i ziemi, spłucz bieżącą zimną wodą i pokrój w średnią kostkę. Pokrój również cebulę.
Krok 5:
Na patelni z olejem roślinnym smażyć pokrojone grzyby i cebulę na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Nie susz grzybów.
Krok 6:
Gdy mięso z kurczaka zostanie ugotowane, schłodź je i zdejmij mięso z kości. Ugotowane mięso pokroić w średnią kostkę. Posiekaj obraną marchewkę i cebulę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na średnim ogniu najpierw marchewkę z cebulą, a następnie dodaj posiekane mięso i smaż wszystko razem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Nie przypalaj ani nie rozgotowuj mięsa z warzywami.
Krok 7:
Do nadzienia ziemniaczanego należy obrać ziemniaki ze skóry i gotować do połowy ugotowane. Następnie spuść wodę, ostudź ziemniaki i pokrój w małe kostki. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 8:
Ciasto na "Kurnik" stosuje się przaśne, ale w razie potrzeby można je zastąpić łuszczącym się lub drożdżowym. W przypadku ciasta na ciasto należy stopić masło i schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 9:
W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i sodą. Dodaj jajka, śmietanę i masło. Zagnieść ciasto. Okazuje się, że jest bardzo plastyczny i miękki, łatwo łączy się w kulkę.
Krok 10:
Podziel przygotowane ciasto na około dwie części. Usuń jedną część i przykryj ręcznikiem. Rozwałkuj drugi w okrąg o większej średnicy naleśników. Zrób ciasto o grubości 0,5 cm.
Krok 11:
Lepiej od razu złożyć ciasto na papierze do pieczenia. Dla wygody możesz użyć dzielonej formy. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połóż naleśnik na kole ciasta.
Krok 12:
Na naleśniku ułóż szczelnie połowę nadzienia grzybowego.
Krok 13:
Połóż naleśnik na wierzchu i mocno połóż na nim połowę nadzienia z kurczaka.
Krok 14:
Ułóż następną warstwę naleśnikiem i połóż połowę ziemniaków. Rozłóż kawałki masła na ziemniakach. Powtórz wszystkie warstwy i przykryj ostatnią warstwę naleśnikiem.
Krok 15:
Pozostałe ciasto (zostaw trochę do dekoracji) rozwałkuj w cienki okrąg o dużej średnicy samego ciasta i przykryj nim nadzienie.
Krok 16:
Udekoruj ciasto zgodnie z życzeniem i możliwościami. Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła uciec. Posmaruj powierzchnię ciasta surowym jajkiem. Włóż ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Jeśli w tym czasie bardzo się zrumieni, a czas pieczenia jeszcze się nie skończył, przykryj go folią.
Krok 17:
Gotowe ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło i schłodzone.
podczas przygotowywania "kurnika" zgodnie z tym przepisem nie powinno być żadnych trudności. Najłatwiej jest przygotować go w dwóch podejściach-najpierw przygotować nadzienia dzień wcześniej, a następnie złożyć samo ciasto.
do tej pory istnieje wiele przepisów na przygotowanie takiego ciasta - zmienia się skład i ilość nadzienia, odmawia się naleśników w cieście i zastępuje samo ciasto na ciasto. Istnieje wiele przepisów, w których zaleca się posmarowanie każdej warstwy majonezem, kwaśną śmietaną lub sosem beszamelowym. Ale od siebie powiem, że to ciasto jest dobre i bez tych dodatków-nadzienie jest soczyste i dobrze trzyma się warstw. Ale użycie sosów znacznie obciąży samo ciasto i zmieni jego smak, ale gospodyni zawsze decyduje.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g