Klasyczny Kurczak z kurczakiem i ziemniakami i naleśnikami

bogate ciasto świąteczne z kurczakiem, ziemniakami i grzybami. Ciasto & quot; Kórnik & quot; zawsze było uważane za ciasto świąteczne. Gotuj przez długi czas, używa się wielu składników, ale dzięki temu uzyskuje się bardzo smaczne bogate ciasto, które stanie się główną ozdobą świątecznego stołu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 39 % 13 g
182 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny kurnik z kurczakiem? Aby przygotować kurczaka, potrzebujesz gotowanego mięsa z kurczaka. Można go zastąpić pieczonym, smażonym, niektórzy nawet wkładają wędzone mięso z kurczaka do takiego ciasta. Jeśli nie ma gotowego mięsa, należy je ugotować. Udka z kurczaka umyć bieżącą zimną wodą, włożyć do zimnej wody, która całkowicie je przykrywa, a po ugotowaniu bulionu gotować przez 30-40 minut, osolić bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania kurczaka musisz ugotować naleśniki. Można je upiec zgodnie z ulubionym przepisem, można je kupić. Jak zrobić ciasto? W przypadku naleśników rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól, cukier (nie można go dodać), wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Wrzątkiem (2-3 łyżki stołowe) ugasić sodę nad ciastem i ponownie wymieszać. Przed pieczeniem wlej olej roślinny. Ciasto okazuje się naleśnikiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię do naleśników i, jeśli to konieczne, posmaruj olejem roślinnym, smaż naleśniki po obu stronach, aż będą ugotowane. Posmaruj gotowe naleśniki masłem. Z tej ilości ciasta dostałem 10 cienkich naleśników. Mam patelnię o średnicy 22 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zrobić dodatki do naszego kurnika? Do nadzienia z grzybami wezmę świeże pieczarki. Ale możesz robić na drutach grzyby leśne. Oczyść grzyby z gruzu i ziemi, spłucz bieżącą zimną wodą i pokrój w średnią kostkę. Pokrój również cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z olejem roślinnym smażyć pokrojone grzyby i cebulę na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Nie susz grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso z kurczaka zostanie ugotowane, schłodź je i zdejmij mięso z kości. Ugotowane mięso pokroić w średnią kostkę. Posiekaj obraną marchewkę i cebulę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na średnim ogniu najpierw marchewkę z cebulą, a następnie dodaj posiekane mięso i smaż wszystko razem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Nie przypalaj ani nie rozgotowuj mięsa z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia ziemniaczanego należy obrać ziemniaki ze skóry i gotować do połowy ugotowane. Następnie spuść wodę, ostudź ziemniaki i pokrój w małe kostki. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto na "Kurnik" stosuje się przaśne, ale w razie potrzeby można je zastąpić łuszczącym się lub drożdżowym. W przypadku ciasta na ciasto należy stopić masło i schłodzić do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i sodą. Dodaj jajka, śmietanę i masło. Zagnieść ciasto. Okazuje się, że jest bardzo plastyczny i miękki, łatwo łączy się w kulkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel przygotowane ciasto na około dwie części. Usuń jedną część i przykryj ręcznikiem. Rozwałkuj drugi w okrąg o większej średnicy naleśników. Zrób ciasto o grubości 0,5 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lepiej od razu złożyć ciasto na papierze do pieczenia. Dla wygody możesz użyć dzielonej formy. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połóż naleśnik na kole ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na naleśniku ułóż szczelnie połowę nadzienia grzybowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż naleśnik na wierzchu i mocno połóż na nim połowę nadzienia z kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż następną warstwę naleśnikiem i połóż połowę ziemniaków. Rozłóż kawałki masła na ziemniakach. Powtórz wszystkie warstwy i przykryj ostatnią warstwę naleśnikiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostałe ciasto (zostaw trochę do dekoracji) rozwałkuj w cienki okrąg o dużej średnicy samego ciasta i przykryj nim nadzienie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj ciasto zgodnie z życzeniem i możliwościami. Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła uciec. Posmaruj powierzchnię ciasta surowym jajkiem. Włóż ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Jeśli w tym czasie bardzo się zrumieni, a czas pieczenia jeszcze się nie skończył, przykryj go folią.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło i schłodzone.

podczas przygotowywania "kurnika" zgodnie z tym przepisem nie powinno być żadnych trudności. Najłatwiej jest przygotować go w dwóch podejściach-najpierw przygotować nadzienia dzień wcześniej, a następnie złożyć samo ciasto.

do tej pory istnieje wiele przepisów na przygotowanie takiego ciasta - zmienia się skład i ilość nadzienia, odmawia się naleśników w cieście i zastępuje samo ciasto na ciasto. Istnieje wiele przepisów, w których zaleca się posmarowanie każdej warstwy majonezem, kwaśną śmietaną lub sosem beszamelowym. Ale od siebie powiem, że to ciasto jest dobre i bez tych dodatków-nadzienie jest soczyste i dobrze trzyma się warstw. Ale użycie sosów znacznie obciąży samo ciasto i zmieni jego smak, ale gospodyni zawsze decyduje.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy