Sernik New York z cremette

wariant klasycznego deseru, pyszny i piękny ! Teraz rzadko kto nie próbował słynnego amerykańskiego deseru, ale nie wszyscy decydują się na przygotowanie go w domu. A gotowanie jest proste, wystarczy wybrać odpowiedni zamiennik sera & quot; Filadelfia", a cena nie jest bardzo budżetowa. Ale.. jeśli weźmiesz ser w cenie hurtowej i podzielisz się z przyjacielem, to dlaczego nie rozpieszczać siebie i swoich bliskich !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 11 g
tłuszcze 50 % 34 g
węglowodany 34 % 23 g
426 kcal
IG: 4 / 52 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sernik New York Classic? Przygotuj jedzenie. Wyjmij śmietanę, ser, jajka, masło z lodówki na 30 minut. Do tego przepisu wybieraj tylko wysokiej jakości świeże produkty. Śmietana powinna być tłusta, co najmniej 30-35%, w żadnym wypadku nie zamrożona. Masło powinno być również wysokiej jakości, zgodne z GOST. Przed rozpoczęciem gotowania masło powinno zmiękczyć w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie podstawy ciasta : - zmiel ciasteczka w blenderze, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dodaj miękkie masło do okruchów, dobrze zmiel rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinna być wilgotna, luźna masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dno dzielonej formy / mam 24 cm/ przykryj pergaminem, posmaruj masłem razem z bokiem. Ubij okruchy w jednolitą warstwę z brzegiem / lub bez, opcjonalnie/. Włóż podstawę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut. Wyjmij i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sernik: - do sera dodaj 3 krople aromatu waniliowego, 1 łyżeczkę soku z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj. Możesz używać miksera z minimalną prędkością. Zacząłem mieszać ręcznie trzepaczką, a następnie wziąłem łopatkę. Mieszamy masę, ale nie ubijamy! /Jeśli używasz trzepaczki lub miksera, rób wszystko z minimalną prędkością, nie pozwalając na ubijanie, w przeciwnym razie w masie pojawią się bąbelki, a gotowy sernik będzie wyglądał jak dziurawy ser./

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając po każdym. Najwygodniej jest to zrobić łopatką. Ważne! Na etapie dodawania jajek nie można już używać miksera! Nie spiesz się, mieszaj płynnie i unikaj ubijania masy, w przeciwnym razie masa stanie się płynna. / Należy pamiętać, że jeśli baza serowa jest przepełniona pęcherzykami powietrza, to podczas pieczenia sernik może puchnąć i pękać/.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na samym końcu dodaj śmietanę do masy serowo-jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką, w żadnym wypadku nie ubijaj!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nadzienie do formy z podstawą. Masa serowa może mieć różną konsystencję: od płynnej do dość gęstej, jak śmietana. Gęstość mieszanki jajeczno-serowej zależy od różnych powodów: nawet jeśli ser jest wysokiej jakości, może mieć różną gęstość i wilgotność, śmietana o tej samej zawartości tłuszczu może być bardziej płynna lub gęstsza, wpływa również wybrana Kategoria jaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie spłaszcz górę, aby wygląd gotowego ciasta był piękny. Potrząśnij lekko pleśnią kilka razy, aby wyrzucić bąbelki i wypełnić puste przestrzenie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, najpierw w temperaturze 200 stopni-przez 15 minut. Następnie temperaturę należy obniżyć do 110 stopni i doprowadzić do gotowości - 1h 20 - 1h 30 minut. Tryb góra-dół. Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sernik nie powinien się zrumienić, jest gotowy, gdy środek lekko drży, jeśli przesuniesz formę. Schłodzić sernik w kilku krokach. To ważne! Natychmiast po wyłączeniu pozostaw go w piekarniku na godzinę z uchylonymi drzwiami lub dłużej./ Wyjąłem, gdy piekarnik prawie ostygł/. Następnie przytrzymaj w temperaturze pokojowej, aż forma całkowicie ostygnie, przykrywając serwetką. Następnie przesuń cienki nóż wzdłuż ścian formy i włóż do lodówki na noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rano ostrożnie zdejmij formę i udekoruj według własnego uznania. Zazwyczaj są to świeże jagody lub owoce. Serowa Rozkosz jest gotowa, smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jeśli obawiasz się, że wierzch sernika się przypali, przygotuj arkusz folii z wyprzedzeniem, aby w razie potrzeby przykryć formę na wierzchu. Sernik odnosi się do rodzaju pieczenia, które lubi być obserwowane podczas pieczenia w piekarniku. Nie zaniedbuj tej chwili! Nie musisz stale monitorować, ale co 10-15 minut nie zaszkodzi spojrzeć i spojrzeć przez szybę na stan sernika.

jeśli pod koniec gotowania wierzch sernika zaczął rosnąć i pękać — to jest to wyraźny znak nadmiernego pieczenia, to znaczy sernik był prześwietlony w piekarniku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

po upieczeniu ważne jest, aby odpowiednio schłodzić sernik. Jeśli natychmiast wyjmiesz go z piekarnika, prawie na pewno pęknie z powodu nagłej różnicy temperatur. Dlatego nie zaniedbuj procedury opisanej przeze mnie w kroku 10. Stopniowe chłodzenie znacznie zmniejsza ryzyko pękania deseru!

przepis jest przeznaczony dla kształtu d 22-24 cm, jeśli gotujesz bez boków, wystarczy 150 g ciasteczek i 50 g masła. Idealnie klasyczny sernik Nowy Jork potrzebuje sera Philadelphia, ja użyłam twarogu kremowego Cremette, ma identyczny smak, ale ma nieco niższy procent tłuszczu niż Philadelphia. Odpowiedni może być również każdy wysokiej jakości ser śmietankowy, pamiętaj tylko, że różne sery różnią się smakiem, zawartością tłuszczu i wilgocią , co może wpływać na końcowy smak i konsystencję deseru (na przykład mascarpone jest znacznie grubszy, zawartość tłuszczu wynosi około 78%, a zawartość tłuszczu w serze Philadelphia nie więcej niż 24%).

ciasto jest gotowane przez 2,5 godziny i zaparzane przez 6-10 godzin w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy