biszkopt na jajkach klasyczny

bujny, przewiewny, apetyczny, z prostych potraw! Klasyczny biszkopt na jajkach w tym przepisie składa się z zaledwie trzech składników, które są niedrogie i niedrogie. Proszek do pieczenia nie jest dodawany do ciasta, rośnie dzięki dobrze ubitym jajom. Biszkopt świetnie nadaje się do każdego ciasta.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 78 % 50 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny biszkopt na jajach? Przygotuj jedzenie. Jajka weź kategorię C1. Aby biszkopt dobrze wyrósł, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski. W tym przepisie nie są one podzielone na białka i żółtka. Zacznij ubijać je na niskich obrotach miksera. Kiedy piana zacznie się na nich pojawiać, zwiększ prędkość do średniej. Dodaj połowę cukru, nie przerywając ubijania. Ubij masę przez kilka minut, a następnie wlej drugą połowę. Ubij jajka z cukrem, aż będą lekkie i puszyste. Zajmie to około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej połowę mąki do masy jajecznej. Delikatnie, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania, wymieszaj mąkę z jajkami. Zrób to, wykonując ruchy od dołu do góry. Lepiej weź silikonową szpatułkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przesiej pozostałą mąkę do ciasta. Dodaj szczyptę soli — będzie działać jako wzmacniacz smaku. Wymieszaj mąkę, uzyskując jednorodność ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik do rozgrzania do 180°C, jeśli jest elektryczny, a następnie tryb góra-dół, bez konwekcji. Przygotuj formę, w której będzie pieczony biszkopt. Możesz wziąć zwykły odłączany, silikonowy, nawet patelnia będzie działać. Upiekłam w dzielonym pierścieniu bez dna — w nim biszkopt okazuje się bardzo równy. Zamiast DNA użyłem folii. Nie ma potrzeby smarowania formy. Średnica formy 16cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką. Jeśli pieczesz również w pierścieniu z folią, najpierw ustaw formę na blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec biszkopt przez 30-35 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech biszkopt trochę ostygnie i wyjmij go z formy. Aby to zrobić, usuń warstwę folii (jeśli upiekłeś ją tak jak ja), a następnie wytnij biszkopt ostrym nożem, przesuwając go między ściankami formy a biszkoptem. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby biszkopt był bardziej jednorodny i lepiej cięty, zawiń go w folię lub torbę i wstaw do lodówki na 8 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako bazę do ciasta lub podać po prostu posypany cukrem pudrem. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy