skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny biszkopt na jajach? Przygotuj jedzenie. Jajka weź kategorię C1. Aby biszkopt dobrze wyrósł, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 2:
Wbij jajka do miski. W tym przepisie nie są one podzielone na białka i żółtka. Zacznij ubijać je na niskich obrotach miksera. Kiedy piana zacznie się na nich pojawiać, zwiększ prędkość do średniej. Dodaj połowę cukru, nie przerywając ubijania. Ubij masę przez kilka minut, a następnie wlej drugą połowę. Ubij jajka z cukrem, aż będą lekkie i puszyste. Zajmie to około 10 minut.
Krok 3:
Przesiej połowę mąki do masy jajecznej. Delikatnie, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania, wymieszaj mąkę z jajkami. Zrób to, wykonując ruchy od dołu do góry. Lepiej weź silikonową szpatułkę.
Krok 4:
Następnie przesiej pozostałą mąkę do ciasta. Dodaj szczyptę soli — będzie działać jako wzmacniacz smaku. Wymieszaj mąkę, uzyskując jednorodność ciasta.
Krok 5:
Włącz piekarnik do rozgrzania do 180°C, jeśli jest elektryczny, a następnie tryb góra-dół, bez konwekcji. Przygotuj formę, w której będzie pieczony biszkopt. Możesz wziąć zwykły odłączany, silikonowy, nawet patelnia będzie działać. Upiekłam w dzielonym pierścieniu bez dna — w nim biszkopt okazuje się bardzo równy. Zamiast DNA użyłem folii. Nie ma potrzeby smarowania formy. Średnica formy 16cm.
Krok 6:
Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką. Jeśli pieczesz również w pierścieniu z folią, najpierw ustaw formę na blasze do pieczenia.
Krok 7:
Piec biszkopt przez 30-35 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
Krok 8:
Niech biszkopt trochę ostygnie i wyjmij go z formy. Aby to zrobić, usuń warstwę folii (jeśli upiekłeś ją tak jak ja), a następnie wytnij biszkopt ostrym nożem, przesuwając go między ściankami formy a biszkoptem. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na ruszcie.
Krok 9:
Aby biszkopt był bardziej jednorodny i lepiej cięty, zawiń go w folię lub torbę i wstaw do lodówki na 8 godzin.
Krok 10:
Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako bazę do ciasta lub podać po prostu posypany cukrem pudrem. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g