skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z rybą na kefirze? Jeśli ryba jest używana świeża, na przykład, jak w tym przypadku mintaja, powinieneś zacząć od przygotowania ryby. Mintaj jest wygodny w gotowaniu, ponieważ praktycznie nie ma małych kości. W razie potrzeby możesz użyć ryby rzecznej, okaże się jeszcze smaczniejsza, ale będziesz musiał majstrować przy niej, aby usunąć wszystkie małe kości.
Krok 2:
Oczyść rybę, wypatrosz i gotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym i pieprzem przez 20 minut. Ostudzimy rybę, oddzielamy miąższ od kości i kroimy na małe kawałki.
Krok 3:
Zielona cebula doskonale uzupełni smak nadzienia rybnego, jeśli nie ma go pod ręką, możesz użyć zwykłej cebuli. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Do głębokiej miski wkładamy ugotowaną rybę, zieloną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku oraz kilka łyżek tłustej śmietany. Dokładnie wymieszaj nadzienie.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta na ciasto. Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy sól. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej kefir o temperaturze pokojowej, jeśli nie ma czasu na podgrzanie go w takich warunkach, możesz umieścić go w kuchence mikrofalowej na kilka sekund.
Krok 6:
Wymieszaj. Dodaj sodę. Ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.
Krok 8:
Nasmaruj formę do pieczenia ciasta olejem roślinnym i posyp mąką. Wlej dwie trzecie przygotowanego ciasta do formy.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie rybne.
Krok 10:
Wlej resztę ciasta na wierzch, aby nadzienie było zamknięte ciastem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 35-40 minut, w zależności od pracy piekarnika. Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 11:
Ciasto jest gotowe. Podajemy go do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Ciasto rybne jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jak nasmarować gotowe wypieki i ciasto przed pieczeniem przeczytaj w tym artykule .
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g