skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Nie ma nic złego, jeśli śmietana nie jest bardzo świeża, na kwaśnej śmietanie ciasto okaże się jeszcze bardziej miękkie i miękkie. Dlatego, aby przygotować ciasto, możesz bezpiecznie wysłać śmietanę pozostałą z innych potraw.
Krok 2:
Wbijamy jaja kurze do miski. Dodaj cukier i szczyptę waniliny. Jaja kurze lepiej wbijać pojedynczo, za każdym razem ubijając mieszaninę.
Krok 3:
Ubij składniki mikserem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszankę z tworzenie się piany na powierzchni i lekkie zgęstnienie.
Krok 4:
Dodaj śmietanę do miski z mieszanką jajeczną. Ciasteczka naturalnie okażą się bardziej miękkie i bardziej miękkie, jeśli użyjesz rustykalnej naturalnej śmietany, ale odpowiednia jest również zwykła śmietana z dowolnym procentem tłuszczu, po prostu ciasteczka będą bardziej jędrne i suche, jeśli śmietana jest płynna i niezbyt tłusta. Dodaj pół łyżeczki sody, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną (należy ją przesiać, aby nasycić mąkę tlenem, wpływa to również na miękkość ciasteczek). Nie trzeba od razu wlewać całej odmierzonej ilości mąki do miski z płynną mieszanką, ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta. Trochę więcej mąki zajmie przygotowanie ciasta, trochę mniej. Dlatego wlej mąkę na części, szybko mieszając ciasto.
Krok 6:
Powinno być miękkie i posłuszne. Ugniatanie ciasta rękami nie jest konieczne przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde. Ciasto jest gotowe do pieczenia ciasteczek, nie trzeba go schładzać w lodówce. Ciasto można po prostu zwinąć w kiełbasę i pokroić na kawałki lub rozwałkować na warstwę o grubości około 1 centymetra i wyciąć kształty, kubki za pomocą foremek lub szklanki.
Krok 7:
Rozłóż puste ciasteczka na natłuszczonej blasze do pieczenia. Na wierzchu można posypać cukrem, makiem lub sezamem, kto lubi. Ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasteczka powinny być lekko zrumienione, nie można ich długo trzymać w piekarniku, aby nie stały się twarde.
Krok 8:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia, ostudź i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g