ciasteczka bez masła i margaryny

delikatne, miękkie, pyszne ciasteczka z kwaśną śmietaną! Nie musisz odmawiać sobie pieczenia ciasteczek, jeśli w domu nie ma oleju. Wspaniałe ciasteczka maślane są łatwe do zrobienia bez dodatku masła i margaryny. Okazuje się, że jest jeszcze delikatniejszy i bardziej miękki niż zwykły piasek. Takie ciasteczka można upiec na kwaśnej śmietanie. Jest przygotowywany z mniejszą ilością tłuszczu, dlatego okazuje się mniej kaloryczny. A poza tym jest to najlepszy sposób na dodanie resztek kwaśnej śmietany.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 70 % 42 g
282 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Nie ma nic złego, jeśli śmietana nie jest bardzo świeża, na kwaśnej śmietanie ciasto okaże się jeszcze bardziej miękkie i miękkie. Dlatego, aby przygotować ciasto, możesz bezpiecznie wysłać śmietanę pozostałą z innych potraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jaja kurze do miski. Dodaj cukier i szczyptę waniliny. Jaja kurze lepiej wbijać pojedynczo, za każdym razem ubijając mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij składniki mikserem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszankę z tworzenie się piany na powierzchni i lekkie zgęstnienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę do miski z mieszanką jajeczną. Ciasteczka naturalnie okażą się bardziej miękkie i bardziej miękkie, jeśli użyjesz rustykalnej naturalnej śmietany, ale odpowiednia jest również zwykła śmietana z dowolnym procentem tłuszczu, po prostu ciasteczka będą bardziej jędrne i suche, jeśli śmietana jest płynna i niezbyt tłusta. Dodaj pół łyżeczki sody, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę pszenną (należy ją przesiać, aby nasycić mąkę tlenem, wpływa to również na miękkość ciasteczek). Nie trzeba od razu wlewać całej odmierzonej ilości mąki do miski z płynną mieszanką, ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta. Trochę więcej mąki zajmie przygotowanie ciasta, trochę mniej. Dlatego wlej mąkę na części, szybko mieszając ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być miękkie i posłuszne. Ugniatanie ciasta rękami nie jest konieczne przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde. Ciasto jest gotowe do pieczenia ciasteczek, nie trzeba go schładzać w lodówce. Ciasto można po prostu zwinąć w kiełbasę i pokroić na kawałki lub rozwałkować na warstwę o grubości około 1 centymetra i wyciąć kształty, kubki za pomocą foremek lub szklanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż puste ciasteczka na natłuszczonej blasze do pieczenia. Na wierzchu można posypać cukrem, makiem lub sezamem, kto lubi. Ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasteczka powinny być lekko zrumienione, nie można ich długo trzymać w piekarniku, aby nie stały się twarde.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia, ostudź i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy