gruby chleb pita w domu

bujny, apetyczny, ze zwykłych potraw, pyszny! Gruby chleb pita w domu, ugotowany w piekarniku, okazuje się prawie tak samo smaczny jak pieczony w piecu tandoor. Miękki, przewiewny chleb pita zastąpi zwykły chleb. Spróbuj, to bardzo szybkie i proste!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 72 % 36 g
235 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gruby chleb pita w domu? Przygotuj niezbędne składniki. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże wymieszaj z cukrem w małej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę do miski o temperaturze 38-40 stopni. Mieszaj mieszaninę, aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 do 20 minut, aby je aktywować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie okaże się, że drożdże już działały — na powierzchni powinna pojawić się "Czapka". Oznacza to, że drożdże się obudziły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej suche składniki do wody z drożdżami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj tam 30 ml oleju roślinnego, pozostawiając trochę do smarowania wierzchu chleba pita.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto. Ugniataj przez 10-15 minut, powinno być miękkie, gładkie, chociaż pozostanie trochę lepkie. W razie potrzeby dodaj mąkę, koncentrując się na konsystencji ciasta. Po prostu nie przesadzaj — nadmiar mąki sprawi, że chleb pita będzie twardy. Zbierz ciasto w kulkę i włóż do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 do 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 40 minutach ciasto powinno się podwoić. Mój wzrósł nawet ponad dwukrotnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 2 części, jedną na razie odłóż na bok i pracuj z jedną. Rozwałkuj go na okrągłą tortillę o grubości około 2 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż krawędzie tortilli do środka, otrzymasz coś w rodzaju boku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć chleb pita i ułóż szwem do dołu na blasze do pieczenia posypanej odrobiną mąki. Możesz również przykryć go pergaminem. Nakłuj środek pity widelcem, aby nie puchł podczas pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby chleb pita można posypać sezamem, uprzednio smarując go wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób to samo z drugim tortillą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostaw chleb pita w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść tam blachę do pieczenia z chlebem pita. Piecz je przez 20 minut, aż będą złote. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Nasmaruj gorący chleb pita olejem roślinnym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj chleb pita całkowicie schłodzony lub lekko ciepły. Bardzo smaczne! Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy