skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gruby chleb pita w domu? Przygotuj niezbędne składniki. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć świeże.
Krok 2:
Drożdże wymieszaj z cukrem w małej misce.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę do miski o temperaturze 38-40 stopni. Mieszaj mieszaninę, aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 do 20 minut, aby je aktywować.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Po określonym czasie okaże się, że drożdże już działały — na powierzchni powinna pojawić się "Czapka". Oznacza to, że drożdże się obudziły.
Krok 6:
Wlej suche składniki do wody z drożdżami.
Krok 7:
Dodaj tam 30 ml oleju roślinnego, pozostawiając trochę do smarowania wierzchu chleba pita.
Krok 8:
Najpierw łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto. Ugniataj przez 10-15 minut, powinno być miękkie, gładkie, chociaż pozostanie trochę lepkie. W razie potrzeby dodaj mąkę, koncentrując się na konsystencji ciasta. Po prostu nie przesadzaj — nadmiar mąki sprawi, że chleb pita będzie twardy. Zbierz ciasto w kulkę i włóż do miski.
Krok 9:
Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 do 40 minut.
Krok 10:
Po 40 minutach ciasto powinno się podwoić. Mój wzrósł nawet ponad dwukrotnie.
Krok 11:
Podziel ciasto na 2 części, jedną na razie odłóż na bok i pracuj z jedną. Rozwałkuj go na okrągłą tortillę o grubości około 2 cm.
Krok 12:
Złóż krawędzie tortilli do środka, otrzymasz coś w rodzaju boku.
Krok 13:
Odwróć chleb pita i ułóż szwem do dołu na blasze do pieczenia posypanej odrobiną mąki. Możesz również przykryć go pergaminem. Nakłuj środek pity widelcem, aby nie puchł podczas pieczenia.
Krok 14:
W razie potrzeby chleb pita można posypać sezamem, uprzednio smarując go wodą.
Krok 15:
Zrób to samo z drugim tortillą.
Krok 16:
Pozostaw chleb pita w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Krok 17:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść tam blachę do pieczenia z chlebem pita. Piecz je przez 20 minut, aż będą złote. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Nasmaruj gorący chleb pita olejem roślinnym.
Krok 18:
Podawaj chleb pita całkowicie schłodzony lub lekko ciepły. Bardzo smaczne! Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g