skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe sfermentowane mleko? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć domowe, naturalne, tłuste mleko do przygotowania sfermentowanego mleka. Jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż sklep. Ale z braku możesz wziąć to, co kupiłeś. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć kefiru lub jogurtu naturalnego bez dodatków.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, podpal. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw mleko w tak lekko wrzącym stanie na 5 minut. Uważaj, żeby mleko nie uciekło! Lekko wymieszałem mleko w tym procesie, aby wysoka piana się nie unosiła.
Krok 3:
Wlej wrzące mleko do naczynia ogniotrwałego. Idealny do tych celów, aby wziąć garnek ceramiczny, bardzo dobrze trzyma ciepło. Ale z braku wystarczy zwykła patelnia.
Krok 4:
Włóż garnek mleka do piekarnika w temperaturze 150 stopni na 3-4 godziny. Lepiej nie zamykać garnka pokrywką, mleko może uciec w piekarniku.
Krok 5:
Tomij mleko, aż na wierzchu utworzy się brązowa pianka. Kolor stopionego mleka jest karmelowy, nie pomylisz go z niczym w smaku! Schłodzić gotowe mleko do temperatury 40 stopni. Jeśli nie masz termometru, skup się na cieple dłoni, mleko powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące.
Krok 6:
Wlej niewielką część mleka do śmietany lub tego, co masz na zakwasie. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Wlej mieszaninę śmietany i mleka do pozostałego mleka. wymieszać. Specjalnie zostawiłem piankę, nada sfermentowanemu smakowi bogatszy smak.
Krok 8:
Przykryj garnek pokrywką i owiń go ręcznikiem, kocem lub kocem. Umieść w ciepłym miejscu na 8 godzin. Włożyłem go do piekarnika, po podgrzaniu mleka był jeszcze trochę ciepły. Zimą można umieścić na ciepłej baterii.
Krok 9:
Po 8 godzinach w doniczce uformował się gęsty ryazhenka. Wlej go do słoików. Rozłóż piankę na wierzchu. Przechowuj sfermentowane mleko w lodówce. Smacznego!
gotowałem sfermentowane mleko ze sklepu, wziąłem 1 litr. Rezultatem było około 700 ml gotowego ryazhenka.
możesz natychmiast Sfermentować ryazhenka w bankach. Aby to zrobić, mleko z rozcieńczoną śmietaną należy wlać do przygotowanych sterylnych słoików, zamknąć je pokrywkami i owinąć na 8 godzin.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g