domowe sfermentowane mleko

gęsty, apetyczny, zdrowy, dla całej rodziny! Domowe sfermentowane mleko nie jest wcale trudne do przygotowania! Produkty będą potrzebne najtańsze-mleko i śmietana. Rezultatem jest najdelikatniejszy ryazhenka, który nie może się równać ze smakiem sklepu!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe sfermentowane mleko? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć domowe, naturalne, tłuste mleko do przygotowania sfermentowanego mleka. Jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż sklep. Ale z braku możesz wziąć to, co kupiłeś. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć kefiru lub jogurtu naturalnego bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, podpal. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw mleko w tak lekko wrzącym stanie na 5 minut. Uważaj, żeby mleko nie uciekło! Lekko wymieszałem mleko w tym procesie, aby wysoka piana się nie unosiła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wrzące mleko do naczynia ogniotrwałego. Idealny do tych celów, aby wziąć garnek ceramiczny, bardzo dobrze trzyma ciepło. Ale z braku wystarczy zwykła patelnia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż garnek mleka do piekarnika w temperaturze 150 stopni na 3-4 godziny. Lepiej nie zamykać garnka pokrywką, mleko może uciec w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tomij mleko, aż na wierzchu utworzy się brązowa pianka. Kolor stopionego mleka jest karmelowy, nie pomylisz go z niczym w smaku! Schłodzić gotowe mleko do temperatury 40 stopni. Jeśli nie masz termometru, skup się na cieple dłoni, mleko powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej niewielką część mleka do śmietany lub tego, co masz na zakwasie. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę śmietany i mleka do pozostałego mleka. wymieszać. Specjalnie zostawiłem piankę, nada sfermentowanemu smakowi bogatszy smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj garnek pokrywką i owiń go ręcznikiem, kocem lub kocem. Umieść w ciepłym miejscu na 8 godzin. Włożyłem go do piekarnika, po podgrzaniu mleka był jeszcze trochę ciepły. Zimą można umieścić na ciepłej baterii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 8 godzinach w doniczce uformował się gęsty ryazhenka. Wlej go do słoików. Rozłóż piankę na wierzchu. Przechowuj sfermentowane mleko w lodówce. Smacznego!

gotowałem sfermentowane mleko ze sklepu, wziąłem 1 litr. Rezultatem było około 700 ml gotowego ryazhenka.
możesz natychmiast Sfermentować ryazhenka w bankach. Aby to zrobić, mleko z rozcieńczoną śmietaną należy wlać do przygotowanych sterylnych słoików, zamknąć je pokrywkami i owinąć na 8 godzin.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g

Podobne przepisy