skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ciasto. Do ciasta potrzebujemy: mąki, masła, cukru, ciemnej czekolady, kakao, proszku do pieczenia, mielonych migdałów i jajek. Dodaj cukier do smaku.
Krok 2:

Na patelni połącz masło i posiekaną czekoladę.
Krok 3:

Rozpuść, mieszając, na małym ogniu.
Krok 4:

Ubij jajka z cukrem w bujną, jasną pianę.
Krok 5:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 6:

Dodaj mieszankę mąki do ubitych jajek.
Krok 7:

Dodaj zmielone migdały, ponownie wymieszaj. Migdałów nie można dodawać, wtedy ciasto okaże się mniej gęste, bardziej porowate i przewiewne. I możesz zastąpić migdały innymi ulubionymi orzechami.
Krok 8:

Wlej mieszankę masła czekoladowego.
Krok 9:

Ponownie wymieszaj. Powinno być jednorodne pół lepkie ciasto.
Krok 10:

W prostokątnym naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem wlej ciasto czekoladowe i spłaszcz. Piec biszkopt przez około 35 minut w 180°C.
Krok 11:

Krem. Do kremu potrzebujesz masła i nuttelli o temperaturze pokojowej w stosunku 1: 1.
Krok 12:

Schłodzić gotowy biszkopt i przyciąć krawędzie. Odciąłem też górę, aby ciasta były równe w prostokąty.
Krok 13:

Pokrój w identyczne prostokąty. Powinna to być liczba parzysta.
Krok 14:

Połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej z Nutellą. Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 15:

Posmaruj połowę biszkoptu kremem. Przykryj drugą połówką.
Krok 16:

Posmaruj powstałe ciasta kremem ze wszystkich stron.
Krok 17:

Kawałki biszkoptu pokruszyć.
Krok 18:

Rozwałkuj ciasteczka w bułce tartej.
Krok 19:

Ostudź resztę kremu. Następnie włóż do torby cukierniczej i udekoruj ciasta różami.
próbowałem czegoś podobnego w jednej cukierni na Newskim Prospekcie w Petersburgu w 2003 roku. Kiedy więc słyszę o ciastach czekoladowych, od razu przypominam sobie te same ciasta ze sklepu ze słodyczami po pierwszym przyjeździe do tego wspaniałego miasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Pasta orzechowa - 587 kcal/100g


