mrożone ciasto truskawkowe

niesamowicie aromatyczne i pyszne ciasto to letni prezent na twoim stole! To wspaniałe ciasto raczej nie pozostawi obojętnych miłośników truskawek. I bez względu na to, czy jest zima, czy inny sezon: podczas gdy to wspaniałe ciasto piecze się w piekarniku, całe twoje mieszkanie będzie wypełnione aromatami lata i tej soczystej i pysznej letniej jagody. W końcu można go zamrozić na przyszłość i zachwycić swoją rodzinę wspaniałymi wypiekami z truskawkami przez cały rok przed nowymi zbiorami. Pyszne kruche ciasto tego ciasta doskonale współgra z równie smacznym nadzieniem truskawkowym i pysznym nadzieniem, które staje się gęstsze i gęstsze, gdy ciasto się ochładza.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 57 % 25 g
243 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, powinno być zmiękczone. Mąkę należy przesiać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mąki dodaj ubite masło, jajko i sodę gaszoną octem, szczyptę soli. Szybko ugniataj ciasto. Powinien stać się jednorodny, ciasny, podobny do plasteliny - tak, aby można go było złożyć w kulkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Produkty do przygotowania nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podzieloną formę o średnicy 26 cm układamy na dnie i po bokach ciasta. Aby to zrobić, oderwij małe kawałki ciasta i, wyrównując palcami, stopniowo wypełniaj całe dno. Następnie, starając się, aby ciasto było równe na całej średnicy, o tej samej wysokości, tworzymy zgrabną stronę. Na dnie ciasta równomiernie, w jednej warstwie, układamy mrożone truskawki (w razie potrzeby można je pokroić na kawałki). Formę z ciastem wysyłamy do lodówki na kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do ciasta. Ubij jajka z cukrem widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj z mieszanką jajeczno-cukrową. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Upewniamy się, że nie ma grudek. Do nadzienia wziąłem własne mrożone truskawki, a po rozmrożeniu daje dużo soku. Jeśli masz tę samą opcję, możesz wlać 3-3, 5 łyżki.l mąka. Jeśli jagody są mniej soczyste, to 2 łyżki. łyżki mąki powinny wystarczyć. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, wypełniamy powstałą śmietaną jajeczną. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni. 20-25 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. i upiecz ciasto, aż będzie gotowe przez kolejne 15-25 minut. (Czas pieczenia zależy od cech piekarnika). Krawędzie gotowego ciasta i wierzch wypełnienia powinny stać się różowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ważne! Gorące gotowe ciasto sprawi, że nadzienie będzie płynne, ale gdy ciasto ostygnie, nadzienie będzie znacznie gęstsze. Wyjmij dzieloną formę z ciasta i pokrój ją dopiero po całkowitym ostygnięciu do temperatury pokojowej. Następnie możesz umieścić go w lodówce i trzymać tam przed podaniem przez 30 minut, a nawet 1 godzinę. Nadzienie w nim stanie się jeszcze gęstsze, a on sam po schłodzeniu będzie jeszcze smaczniejszy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy