skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, powinno być zmiękczone. Mąkę należy przesiać.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem.
Krok 3:
Do mąki dodaj ubite masło, jajko i sodę gaszoną octem, szczyptę soli. Szybko ugniataj ciasto. Powinien stać się jednorodny, ciasny, podobny do plasteliny - tak, aby można go było złożyć w kulkę.
Krok 4:
Produkty do przygotowania nadzienia.
Krok 5:
Podzieloną formę o średnicy 26 cm układamy na dnie i po bokach ciasta. Aby to zrobić, oderwij małe kawałki ciasta i, wyrównując palcami, stopniowo wypełniaj całe dno. Następnie, starając się, aby ciasto było równe na całej średnicy, o tej samej wysokości, tworzymy zgrabną stronę. Na dnie ciasta równomiernie, w jednej warstwie, układamy mrożone truskawki (w razie potrzeby można je pokroić na kawałki). Formę z ciastem wysyłamy do lodówki na kilka minut.
Krok 6:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do ciasta. Ubij jajka z cukrem widelcem.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj z mieszanką jajeczno-cukrową. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Upewniamy się, że nie ma grudek. Do nadzienia wziąłem własne mrożone truskawki, a po rozmrożeniu daje dużo soku. Jeśli masz tę samą opcję, możesz wlać 3-3, 5 łyżki.l mąka. Jeśli jagody są mniej soczyste, to 2 łyżki. łyżki mąki powinny wystarczyć. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 8:
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, wypełniamy powstałą śmietaną jajeczną. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni. 20-25 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. i upiecz ciasto, aż będzie gotowe przez kolejne 15-25 minut. (Czas pieczenia zależy od cech piekarnika). Krawędzie gotowego ciasta i wierzch wypełnienia powinny stać się różowe.
Krok 9:
Ważne! Gorące gotowe ciasto sprawi, że nadzienie będzie płynne, ale gdy ciasto ostygnie, nadzienie będzie znacznie gęstsze. Wyjmij dzieloną formę z ciasta i pokrój ją dopiero po całkowitym ostygnięciu do temperatury pokojowej. Następnie możesz umieścić go w lodówce i trzymać tam przed podaniem przez 30 minut, a nawet 1 godzinę. Nadzienie w nim stanie się jeszcze gęstsze, a on sam po schłodzeniu będzie jeszcze smaczniejszy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g