zamrożone jagody do gotowania mogą być używane tylko w niektórych przypadkach. Na przykład, jeśli ugotujesz z nich kompot, galaretkę, owsiankę. W przypadku koktajli i koktajli zejdą półmrożone. Ale jeśli masz zamiar zająć się wypiekami lub deserami, śnieżne piękności muszą zostać przywrócone do życia. Jak to zrobić dobrze?
Najczęściej mrożone jagody znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
pierwszy. Podczas rozmrażania jagody wydzielają dużo płynu i soku. W przypadku potraw, w których przestrzegane są ścisłe proporcje suchej i mokrej żywności, wszystkie dodatkowe śmierci są podobne (oczywiście nie dosłownie)). Dlatego jagody należy nie tylko doprowadzić do temperatury pokojowej, ale także później spuścić z nich nadmiar wilgoci. Nie jest konieczne wlewanie go do zlewu - można go użyć do gotowania kompotu.
drugi. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że odsączony sok jagodowy jest dokładnie tym, czego brakuje w Twoim cieście. Oznacza to, że wraz z nadmiarem płynu usuniemy soczystość. Jak tego uniknąć? Podejmij ryzyko, a mianowicie: zwiń mrożone jagody w skrobi i dodaj do nadzienia w tej formie. Skrobia wchłonie cały nadmiar, a ciasto nie spłynie. Zła część: doda kalorii do potrawy.
najlepiej rozmrażać stopniowo wszelkie mrożonki. W takim przypadku mniej płynów zostanie uwolnionych, więcej witamin zostanie zachowanych. W przypadku jagód można użyć:
- strumień zimnej wody z kranu (jagody powinny być w tym samym czasie w polietylenie)
- ręczniki papierowe i temperatura pokojowa
- najniższa komora lodówki (lepiej umieścić je tam wcześniej, na przykład na noc, aby gotować następnego dnia)
- kuchenka mikrofalowa (przygotuj się na uwolnienie dużej ilości soku)