lody bez Maszyny do lodów w domu

Naturalny, apetyczny, rozpływa się w ustach, dla całej rodziny! Lody można przygotować w domu i bez Maszyny do lodów, wystarczy zwykła zamrażarka. Lody okażą się delikatne, kremowe, będą zawierać tylko wysokiej jakości i świeże produkty, co jest ważne dla żywności dla niemowląt.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 61 % 28 g
węglowodany 35 % 16 g
321 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lody bez Maszyny do lodów w domu? Przygotuj jedzenie. Krem będzie potrzebował najgrubszego, co najmniej 30% tłuszczu. Wybierz wysokiej jakości i naturalny krem, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wlej je do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ze śmietaną dodaj cukier i wanilinę. Należy pamiętać, że w zależności od wybranego produktu (wanilina, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy) będzie zależeć od jego ilości. Połóż trochę waniliny, dosłownie na czubku noża. Przeczytaj więcej o smakach na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj składniki i ubij mikserem, aż uzyskasz gęstą mieszankę. Do smaku możesz dodać mleko skondensowane, ale sprawi, że smakołyk będzie bardziej kaloryczny. Najważniejsze jest to, że wszystkie produkty mają tę samą temperaturę i są schłodzone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś krem do małych pojemników i wyślij do zamrażarki na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie wyjmij z zamrażarki formę z lodami i łopatką lub mikserem wymieszaj. Ponownie wyślij lody w tym samym czasie do zamrażarki. Procedurę należy powtórzyć jeszcze kilka razy, w zależności od stopnia zamrożenia lodów — twardych lub miękkich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lubię miękkie lody, więc powtórzyłem procedurę zamrażania tylko dwa razy. Udekoruj lody syropem jagodowym, świeżymi jagodami, startą czekoladą, posiekanymi orzechami i podawaj. Smacznego!

do składników wskazanych w przepisie można opcjonalnie dodać jaja kurze (do takiej ilości śmietany potrzebne będą 4 jajka, które należy ubić cukrem na puszystość, a następnie wymieszać z już bitą śmietaną). W ten sposób lody nabiorą smaku przypominającego lody z czasów radzieckich, ale ponieważ produkty do produkcji lodów nie są poddawane obróbce cieplnej, musisz mieć pewność co do ich jakości i bezpieczeństwa, aby jeść je na surowo. Aby uzyskać zawartość tłuszczu, miękkość i kremowy smak, możesz dodać zmiękczone masło (należy je również ubić osobno, aż będzie puszyste, a ilość zależy od preferencji smakowych, ale nie polecam dodawania zbyt wiele - eksperymentuj, zaczynając dosłownie od 50 gramów i w razie potrzeby zwiększ ilość, ale stopniowo).

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Syrop żurawinowy - 26   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy