skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lody bez Maszyny do lodów w domu? Przygotuj jedzenie. Krem będzie potrzebował najgrubszego, co najmniej 30% tłuszczu. Wybierz wysokiej jakości i naturalny krem, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wlej je do głębokiej miski.
Krok 2:
W misce ze śmietaną dodaj cukier i wanilinę. Należy pamiętać, że w zależności od wybranego produktu (wanilina, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy) będzie zależeć od jego ilości. Połóż trochę waniliny, dosłownie na czubku noża. Przeczytaj więcej o smakach na końcu przepisu.
Krok 3:
Wymieszaj składniki i ubij mikserem, aż uzyskasz gęstą mieszankę. Do smaku możesz dodać mleko skondensowane, ale sprawi, że smakołyk będzie bardziej kaloryczny. Najważniejsze jest to, że wszystkie produkty mają tę samą temperaturę i są schłodzone.
Krok 4:
Przenieś krem do małych pojemników i wyślij do zamrażarki na 20-30 minut.
Krok 5:
Po określonym czasie wyjmij z zamrażarki formę z lodami i łopatką lub mikserem wymieszaj. Ponownie wyślij lody w tym samym czasie do zamrażarki. Procedurę należy powtórzyć jeszcze kilka razy, w zależności od stopnia zamrożenia lodów — twardych lub miękkich.
Krok 6:
Lubię miękkie lody, więc powtórzyłem procedurę zamrażania tylko dwa razy. Udekoruj lody syropem jagodowym, świeżymi jagodami, startą czekoladą, posiekanymi orzechami i podawaj. Smacznego!
do składników wskazanych w przepisie można opcjonalnie dodać jaja kurze (do takiej ilości śmietany potrzebne będą 4 jajka, które należy ubić cukrem na puszystość, a następnie wymieszać z już bitą śmietaną). W ten sposób lody nabiorą smaku przypominającego lody z czasów radzieckich, ale ponieważ produkty do produkcji lodów nie są poddawane obróbce cieplnej, musisz mieć pewność co do ich jakości i bezpieczeństwa, aby jeść je na surowo. Aby uzyskać zawartość tłuszczu, miękkość i kremowy smak, możesz dodać zmiękczone masło (należy je również ubić osobno, aż będzie puszyste, a ilość zależy od preferencji smakowych, ale nie polecam dodawania zbyt wiele - eksperymentuj, zaczynając dosłownie od 50 gramów i w razie potrzeby zwiększ ilość, ale stopniowo).
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Syrop żurawinowy - 26 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g