skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować żydowski forszmak? Przygotuj wszystkie produkty. Jajka ugotować na twardo, następnie schłodzić, obrać i spłukać wodą, spłukując resztki skorupy i folii.
Krok 2:
Umyj i obierz Jabłko. Usuń łuskę z cebuli, opłucz ją i osusz. Pokrój jabłko i cebulę na 4 części lub po prostu na duże kawałki.
Krok 3:
Namocz bochenek chleba w wodzie. Nie zdejmuję skórki z bochenka, moczę w całych kawałkach.
Krok 4:
Oczyść śledzie z kości i skóry, pozostawiając jeden filet. Możesz odłożyć głowę i później użyć jej do dekoracji (przeciąć wzdłuż dołu i otworzyć jak książkę).
Krok 5:
Złóż śledzie, chleb, jabłko, cebulę, jajka do blendera. Ubij wszystko na pastę. Na koniec partiami dodaj ocet i olej.
Krok 6:
Połóż forszmak na półmisku, udekoruj i pozwól mu trochę zaparzyć.
nie twierdzę, że ten przepis na żydowski forszmak jest najbardziej poprawny. Ale jest klasyczny. Zawiera nie tylko śledzie, chleb i masło, ale także jajka, jabłka, cebulę. Bez blendera trudno będzie go ugotować. Jeśli nie masz tej techniki, będziesz musiał użyć maszynki do mięsa i kilkakrotnie przewinąć przez nią masę. Po raz ostatni zainstaluj kratkę z najwęższymi otworami. Niektórzy mielą pasztet przez metalowe sito, jest to również opcja.
ktoś uważa, że klasyczny forshmak jest pieczony w piekarniku z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Oznacza to, że można go podawać w dwóch wersjach: zimnej i gorącej. Samo słowo Vorschmack jest niemieckie i oznacza "przekąskę".
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g