forszmak po żydowsku klasyczny ze śledzia

Klasyczny! Pyszne, ale tak! Gotuj dla wszystkich! Ten forszmak po żydowsku jest najbardziej poprawny ze wszystkich. Ponieważ nauczyłem się go gotować od pięknego piosenkarza, a do tego żydowskiego szefa kuchni! Koniecznie spróbuj! To niezrównane!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 33 % 10 g
165 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować żydowski forszmak? Przygotuj wszystkie produkty. Jajka ugotować na twardo, następnie schłodzić, obrać i spłukać wodą, spłukując resztki skorupy i folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz Jabłko. Usuń łuskę z cebuli, opłucz ją i osusz. Pokrój jabłko i cebulę na 4 części lub po prostu na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Namocz bochenek chleba w wodzie. Nie zdejmuję skórki z bochenka, moczę w całych kawałkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść śledzie z kości i skóry, pozostawiając jeden filet. Możesz odłożyć głowę i później użyć jej do dekoracji (przeciąć wzdłuż dołu i otworzyć jak książkę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż śledzie, chleb, jabłko, cebulę, jajka do blendera. Ubij wszystko na pastę. Na koniec partiami dodaj ocet i olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż forszmak na półmisku, udekoruj i pozwól mu trochę zaparzyć.

nie twierdzę, że ten przepis na żydowski forszmak jest najbardziej poprawny. Ale jest klasyczny. Zawiera nie tylko śledzie, chleb i masło, ale także jajka, jabłka, cebulę. Bez blendera trudno będzie go ugotować. Jeśli nie masz tej techniki, będziesz musiał użyć maszynki do mięsa i kilkakrotnie przewinąć przez nią masę. Po raz ostatni zainstaluj kratkę z najwęższymi otworami. Niektórzy mielą pasztet przez metalowe sito, jest to również opcja.
ktoś uważa, że klasyczny forshmak jest pieczony w piekarniku z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Oznacza to, że można go podawać w dwóch wersjach: zimnej i gorącej. Samo słowo Vorschmack jest niemieckie i oznacza "przekąskę".

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy