skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tęczową sałatkę z frytkami? Przygotuj składniki sałatki. Będzie to zwykła sałatka warzywna ze świeżych warzyw z wędzoną kiełbasą, serem i frytkami, po prostu pięknie ułożona na talerzu, w kolorach i kształcie przypominająca tęczę. Ale nie daj się ponieść doborowi składników we wszystkich kolorach tęczy, z wyjątkiem podobieństwa do niej, nadal powinien być smaczny i łączyć skład. Dokładnie umyj warzywa. Pokrój ogórki w cienkie paski.
Krok 2:
Lepiej jest wziąć twarde i duże pomidory, aby można je było również pokroić w paski, nie tracąc soku i delikatnego miąższu owocu oraz nie psując wyglądu i kształtu sałatki.
Krok 3:
Kiełbasa w razie potrzeby można oczywiście wziąć dowolną, ale wędzona doskonale komponuje się z innymi składnikami tej sałatki. Dlatego weź wędzoną lub częściowo wędzoną kiełbasę, pokrój ją w cienkie paski.
Krok 4:
Twardy ser można również wziąć dowolny według własnego gustu i pragnienia, potrzebujemy go do żółtego koloru "tęczy". Zetrzyj ser, chociaż nie będzie gorzej, jeśli również pokroisz go w paski. Ułóż wszystkie składniki na płaskim talerzu, w trójkąty, naprzemiennie, bez łączenia ich na środku, ponieważ na środku będzie kwiat chipsów. Połącz składniki cienkimi paskami majonezu. Do smaku kawałki warzyw można lekko posolić na wierzchu.
Krok 5:
Składniki tej sałatki doskonale uzupełniają chipsy ziemniaczane. W razie potrzeby można je przyjmować z dowolnym smakiem, wzbogacając w ten sposób i urozmaicając smak sałatki. Ciekawie podkreślają smak sałatki i sosu majonezowego chipsy ze śmietaną i ziołami. Ponadto dodanie sałatki z frytkami pozwala podawać ją na stole bez chleba. Ta sałatka z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g