Sałatka Tęczowa z frytkami

jasna, piękna, prosta i bardzo smaczna sałatka! Czasami chcesz zadowolić krewnych jakimś niezwykłym daniem, ale takim, z którym nie musisz długo się bawić i możesz zrobić to ze składników, które zawsze są w lodówce. Sałatka Rainbow jest do tego świetną opcją. Istnieje wiele różnych przepisów na tę sałatkę, najważniejsze jest to, że powinna składać się z kolorowych jasnych składników. Latem oczywiście świeże warzywa nadają się do takiej sałatki. Możesz je uzupełnić parą obfitych i smacznych produktów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
255 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tęczową sałatkę z frytkami? Przygotuj składniki sałatki. Będzie to zwykła sałatka warzywna ze świeżych warzyw z wędzoną kiełbasą, serem i frytkami, po prostu pięknie ułożona na talerzu, w kolorach i kształcie przypominająca tęczę. Ale nie daj się ponieść doborowi składników we wszystkich kolorach tęczy, z wyjątkiem podobieństwa do niej, nadal powinien być smaczny i łączyć skład. Dokładnie umyj warzywa. Pokrój ogórki w cienkie paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć twarde i duże pomidory, aby można je było również pokroić w paski, nie tracąc soku i delikatnego miąższu owocu oraz nie psując wyglądu i kształtu sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiełbasa w razie potrzeby można oczywiście wziąć dowolną, ale wędzona doskonale komponuje się z innymi składnikami tej sałatki. Dlatego weź wędzoną lub częściowo wędzoną kiełbasę, pokrój ją w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser można również wziąć dowolny według własnego gustu i pragnienia, potrzebujemy go do żółtego koloru "tęczy". Zetrzyj ser, chociaż nie będzie gorzej, jeśli również pokroisz go w paski. Ułóż wszystkie składniki na płaskim talerzu, w trójkąty, naprzemiennie, bez łączenia ich na środku, ponieważ na środku będzie kwiat chipsów. Połącz składniki cienkimi paskami majonezu. Do smaku kawałki warzyw można lekko posolić na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki tej sałatki doskonale uzupełniają chipsy ziemniaczane. W razie potrzeby można je przyjmować z dowolnym smakiem, wzbogacając w ten sposób i urozmaicając smak sałatki. Ciekawie podkreślają smak sałatki i sosu majonezowego chipsy ze śmietaną i ziołami. Ponadto dodanie sałatki z frytkami pozwala podawać ją na stole bez chleba. Ta sałatka z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g

Podobne przepisy