skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solone ogórki w rondlu na zimno? Przygotuj jedzenie. Wybierz mocne, świeże, małe ogórki do solenia. Dostosuj ilość pieprzu według własnego uznania. Jeśli umieścisz cały strąk, jak w przepisie, ogórki są zauważalnie ostre. Weź również zioła i liście według smaku lub dostępności. Dokładnie umyj ogórki. Lekko Przytnij końcówki po obu stronach.
Krok 2:
Obierz główkę czosnku i wyciągnij goździki. Papryczki chili umyj i usuń nasiona.
Krok 3:
Posiekaj czosnek w pierścienie. Zrób to samo z chili.
Krok 4:
Umyj liście i parasole koperku. Połóż jedną trzecią zieleni na dnie patelni. Mam półtoralitrową stal. Możesz użyć emalii, ale nie musisz brać aluminium, ten metal łatwo się utlenia.
Krok 5:
Połóż połowę ogórków na wierzchu. Dodaj połowę posiekanego czosnku i chili.
Krok 6:
Przykryj drugą trzecią zielenią.
Krok 7:
Następnie pozostała połowa ogórków, czosnku, chili i trzecia część zieleni.
Krok 8:
W przypadku solanki wlej wodę do suchego pojemnika i dodaj łyżeczkę soli. Wymieszać.
Krok 9:
Wlej solankę do garnka. Ogórki powinny być całkowicie pokryte wodą.
Krok 10:
Następnie musisz umieścić ogórki w lodówce na dwa dni. Używam talerza o odpowiednim rozmiarze i słoika z wodą. Po tym czasie spróbuj ogórka. Jeśli udało mu się już osiągnąć pożądany stan do smaku, odcedź solankę i podawaj. Smacznego!
moja prababka również trochę soliła ogórki według tego przepisu. Zamiast lodówki używano wtedy piwnic i lodowców.
prababka przekazała przepis mojej babci, a ona z kolei mojej mamie. Teraz tylko tak solę ogórki.
czasami jest tak wiele ogórków w sezonie, że nawet nie chcesz na nie patrzeć. A lekko solone ogórki zawsze odlatują z hukiem.
staram się nie robić dużych porcji za jednym razem. Zamiast tego gotuję na pół kilograma. Łatwiej jest utrzymać żywe zainteresowanie i apetyt na lekko solone ogórki.
po pracy z chili pamiętaj, aby dokładnie umyć ręce mydłem, aby zapobiec dostaniu się pieprzu do oczu, błon śluzowych i powierzchni roboczych.
nie polecam pozostawiania ogórków w solance dłużej niż dwa dni. Faktem jest, że mogą mieć czas na wchłonięcie nadmiaru soli.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g