skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kapustę do takiej sałatki należy wybrać młodą. Ponieważ nie będzie poddawany obróbce cieplnej, lepiej, aby była delikatna. Więc drobno posiekaj kapustę. I lekko ugniataj rękami. Do krojenia użyłem specjalnej tarki do warzyw. Z jego pomocą sałatka będzie gotowa w ciągu kilku minut. Ale możesz użyć zwykłego noża. Następnie musisz spróbować, aby cięcie było jak najcieńsze.
Krok 2:
Umyj i obierz surową marchewkę i buraki.
Krok 3:
Do rozdrabniania marchwi wybrałem koreańską tarkę do marchwi. Jeśli nie masz pod ręką takiej tarki, możesz drobno posiekać marchewki nożem. Lub użyj zwykłej tarki z dużymi otworami.
Krok 4:
Zetrzyj buraki w ten sam sposób na koreańskiej tarce do marchwi. To cięcie wydaje mi się najbardziej skuteczne w przypadku sałatek z surowych warzyw. Jest wygodny do jedzenia i wygląda estetycznie.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek, dodaj ocet jabłkowy, cukier i szczyptę soli. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.
kluczem do tej sałatki jest użycie świeżych, słodkich buraków. Tak, dotyczy to również marchwi.
z reguły taka sałatka jest przygotowywana w celu utrzymania dobrej sylwetki. Ale uwierz mi, w ogóle nie przypomina nudnych i mdłych sałatek dietetycznych! Tutaj wszystkie składniki są pikantne, dzięki czemu sałatka jest bardzo interesująca. Wyraźnie wyczuwalny jest charakterystyczny smak buraków. Staraj się nie przesadzać z nią, aby nie przyciągała całej uwagi w sałatce.
Słodka marchewka i buraki, lekka kapusta i niesamowicie aromatyczny i pyszny dressing (nazywam to "sowieckim dressingiem"). Wszystkie te zalety wskazują, że dobrze byłoby podać taką sałatkę do zwykłego wieczornego posiłku. Oprócz, powiedzmy, steku wołowego.
a co najważniejsze, warzywa, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, zachowują wszystkie korzyści, jakie dała im natura. Dlatego ta sałatka jest również prawdziwą bombą witaminową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g