skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pastę Amosova - mieszankę witaminową miód, orzechy włoskie, suszone morele, rodzynki, cytrynę i suszone śliwki? Przygotuj żywność do przygotowania mieszanki. Wybierz suszone owoce bez pestek, zmielimy je, nasiona w nich absolutnie nie są potrzebne. Lepiej jest wziąć nieobrane orzechy włoskie i obrać je samodzielnie. Jeśli wziąłeś gotowe, podgrzej je trochę na patelni, aby poprawić smak i zabić ewentualne zarazki. Miód powinien być płynny.
Krok 2:
Umyj suszone owoce pod bieżącą wodą. Następnie zalej je przez minutę wrzącą wodą. W ten sposób dodatkowo je zdezynfekujesz.
Krok 3:
Wrzuć suszone owoce do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
Krok 4:
Rozłóż ręczniki papierowe i połóż na nich suszone owoce. Papier wchłonie pozostały płyn, który może spowodować przedwczesne zepsucie mieszanki.
Krok 5:
Dobrze umyj cytrynę pod bieżącą wodą, najlepiej sodą i szczotką. Może mieć cienką warstwę wosku, przykrywa owoce, aby się nie zepsuły. Dodatkowo możesz parzyć cytrynę wrzącą wodą.
Krok 6:
Pokrój cytrynę na małe kawałki.
Krok 7:
Zmiel wszystkie składniki w dowolny sposób. Możesz użyć blendera, możesz przejść przez maszynę do mięsa. Użyłam robota kuchennego. Przed włożeniem orzechów do blendera posortuj je, aby nie złapać twardych przegród, które mogłyby złamać ząb. Zmiel mieszaninę na gęstą pastę. Nie rób tego zbyt jednolitego. Smaczniejsze, jeśli napotkasz kawałki orzechów i suszonych owoców.
Krok 8:
Jeśli masz kandyzowany miód, taki jak mój, rozpuść go trochę. Lepiej to zrobić w łaźni wodnej. Umieść pojemnik z miodem w kadzi z wodą i podgrzej go na małym ogniu. Miód stopniowo topi się z gorącej wody, podczas gdy nie osiągnie wysokiej temperatury, w której traci się korzystne właściwości.
Krok 9:
Dodaj miód do pokruszonych owoców.
Krok 10:
Wymieszaj mieszaninę.
Krok 11:
Rozłóż mieszaninę w czystych szklanych słoikach. Lepiej przechowywać go w lodówce. Nie rób dużo mieszanki na raz, lepiej zrobić małą porcję, zjeść i zrobić następną.
jak wziąć pastę Amosova na odporność? Możesz wziąć mieszankę witamin 2-3 łyżeczki dziennie, nie więcej. Jest dość kaloryczny i w dużych ilościach może powodować reakcje alergiczne. Należy to zrobić pół godziny przed posiłkiem, aby składniki odżywcze były lepiej wchłaniane.
przeciwwskazania do stosowania tej mieszanki to:
alergia na składniki mieszanki-miód i cytryna
cukrzyca
nadwaga
choroby układu pokarmowego
kamica moczowa i kamica żółciowa.
najlepszy okres na przyjmowanie tej mieszanki to okres jesienno-zimowy. Przez cały rok mogą go przyjmować sportowcy i osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym i psychicznym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g