skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z łososiem na świątecznym stole? Bardzo łatwo. Zacznij od zrobienia sosu pesto. Możesz zaoszczędzić czas i wziąć gotowe pesto w sklepie. Bazylia do sosu nadaje się zwykle z dużymi liśćmi lub krzewem z małymi liśćmi, jak mój. Tradycyjnie pesto jest wytwarzane na bazie oliwy z oliwek, ale możesz wziąć dowolne do smaku.
Krok 2:
W misce blendera włóż umytą bazylię, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, sól i pieprz. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki na kanapki. Biały chleb pszenny można zastąpić otrębowym lub innym do smaku. Lekko solonego łososia można zastąpić inną czerwoną rybą, lekko soloną lub wędzoną. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 4:
Pokrój łososia w cienkie plasterki. Wziąłem już pokrojoną rybę, co zaoszczędziło mi czasu. Jeśli używasz całego kawałka solonej ryby, to dla wygody krojenia lepiej go najpierw zamrozić.
Krok 5:
Pomidory przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 6:
Pokrój kulkę mozzarelli w cienkie plasterki. Mozzarella jest dwojakiego rodzaju-do pizzy i solanki. Do kanapek potrzebna jest mozzarella solankowa, którą wcześniej wyjąłem z solanki i wysuszyłem.
Krok 7:
Rozłóż kromki chleba cienką warstwą miękkiego masła o temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Po jednej stronie kromki chleba ułóż plasterek lekko osolonej ryby.
Krok 9:
Po drugiej stronie obok ryby ułóż plasterek mozzarelli.
Krok 10:
Ułóż plastry pomidorów na serze.
Krok 11:
Posmaruj kanapki odrobiną pesto.
Krok 12:
Na wierzchu udekoruj sezamem i świeżą bazylią. Użyłem czarnego sezamu - wygląda bardzo efektownie na białym serze. Natychmiast podawaj przekąskę do stołu. Smacznego!
mozzarellę można zastąpić innym miękkim serem: fetą, Adyghe, twarogiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g