kanapki z łososiem na świątecznym stole

wyśmienita przekąska na poziomie restauracji w 20 minut! Kanapki z łososiem przy świątecznym stole natychmiast przyciągną uwagę. Co więcej, są nie tylko piękne Na zewnątrz, ale także bardzo smaczne - spodoba się nawet rozpieszczonym smakoszom. A pesto dodaje tej przystawce wyjątkowego akcentu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 35 % 12 g
190 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z łososiem na świątecznym stole? Bardzo łatwo. Zacznij od zrobienia sosu pesto. Możesz zaoszczędzić czas i wziąć gotowe pesto w sklepie. Bazylia do sosu nadaje się zwykle z dużymi liśćmi lub krzewem z małymi liśćmi, jak mój. Tradycyjnie pesto jest wytwarzane na bazie oliwy z oliwek, ale możesz wziąć dowolne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera włóż umytą bazylię, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, sól i pieprz. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki na kanapki. Biały chleb pszenny można zastąpić otrębowym lub innym do smaku. Lekko solonego łososia można zastąpić inną czerwoną rybą, lekko soloną lub wędzoną. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój łososia w cienkie plasterki. Wziąłem już pokrojoną rybę, co zaoszczędziło mi czasu. Jeśli używasz całego kawałka solonej ryby, to dla wygody krojenia lepiej go najpierw zamrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kulkę mozzarelli w cienkie plasterki. Mozzarella jest dwojakiego rodzaju-do pizzy i solanki. Do kanapek potrzebna jest mozzarella solankowa, którą wcześniej wyjąłem z solanki i wysuszyłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż kromki chleba cienką warstwą miękkiego masła o temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po jednej stronie kromki chleba ułóż plasterek lekko osolonej ryby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po drugiej stronie obok ryby ułóż plasterek mozzarelli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż plastry pomidorów na serze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj kanapki odrobiną pesto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu udekoruj sezamem i świeżą bazylią. Użyłem czarnego sezamu - wygląda bardzo efektownie na białym serze. Natychmiast podawaj przekąskę do stołu. Smacznego!

mozzarellę można zastąpić innym miękkim serem: fetą, Adyghe, twarogiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy