skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę zdrowotną z marchewką, burakami, kapustą i jogurtem? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Lepiej jest wziąć młodą kapustę do sałatki, jest soczysta, chrupiąca i idealna do sałatek warzywnych. Ilość każdego ze składników można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz marchewki, buraki i czosnek. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.
Krok 3:
Następnie musisz posiekać warzywa. Metoda krojenia może być dowolna. Pokrój wszystko cienko odręcznie lub użyj tarki. Tak więc zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami lub na tarce do koreańskich sałatek. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij wszystko do głębokiej miski.
Krok 4:
Zmiel ziarna orzechów włoskich w moździerzu.
Krok 5:
Zetrzyj buraki, Wyślij do salaterki. Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj tak drobno, jak to możliwe ręcznie. Dodaj czosnek i orzech do pozostałych składników.
Krok 6:
Sól sałatkę do smaku, pieprz i dodaj jogurt naturalny.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Podawaj od razu do stołu, dekorując świeżymi ziołami.
Krok 9:
Taką sałatkę można doprawić olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Wyjdzie też bardzo smacznie i zdrowo.
sałatki ze świeżych warzyw są zawsze bardzo soczyste i niezwykle zdrowe! Są pyszne same w sobie i doskonale uzupełniają każde drugie danie, w tym ziemniaki i mięso. Ponadto są zawsze bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g