skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To proste danie wymaga minimum produktów: strzałek czosnkowych, twarogu i soli. Jednym z nich są jednak sezonowe strzały czosnkowe i trudno je znaleźć w sklepie. Ale latem można je przygotować na przyszłość, zmielić w robocie kuchennym i zamrozić w zamrażarce. Co pozwoli Ci nie odmówić sobie tego zdrowego dania zimą. Ząbki czosnku niestety nie będą działać jako alternatywa dla strzał czosnkowych, ani pod względem smaku, ani koloru.
Krok 2:
Jeśli czosnek jest cały, należy go umyć pod bieżącą wodą, przekręcić w maszynce do mięsa lub przetworzyć w robocie kuchennym. Jeśli używasz już zamrożonego zbioru strzał czosnkowych, pozostaje tylko połączyć je z twarogiem, dodać sól do smaku i dokładnie wymieszać. Powstałą masę wkładamy do szklanego słoika i wkładamy na noc do lodówki. Stanie się gęstszy, dobrze nasączony, a nadmiar goryczy zniknie.
Krok 3:
W razie potrzeby możesz zastąpić ser śmietankowy twarogiem zmieszanym ze śmietaną, smak będzie inny, delikatniejszy i mniej ostry. Możesz po prostu podawać taką pastę z chlebem żytnim lub pszennym na gorąco lub zupę, z tortillą. I możesz uzupełnić kanapki z kiełbasą, szynką tą czosnkową pastą, posmarować chlebem, a na wierzchu położyć na przykład kawałek mięsa i sera. Okazuje się bardzo pikantny, aromatyczny i smaczny.
Krok 4:
Dodatkowo, dzięki tak jasnemu i delikatnemu zielonemu kolorowi, ta przekąska nie pozostanie niezauważona na twoim stole. A mężczyźni docenią to jako doskonały dodatek do mocnych napojów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g