Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

pyszne, obfite, szybkie i zdrowe-bez kłopotów! Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą jest bardzo prosta i szybka, ponieważ wymaga tylko konserw i warzyw. SOS olejowy dobrze uzupełnia i podkreśla smak wszystkich składników. I poświęć nie więcej niż 20 minut!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
102 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i czerwonej fasoli? Przygotuj niezbędne produkty. Fasolę w puszkach i oliwki wyjąć ze słoików na sito, aby szkło płyn. Tuńczyk wybierz konserwy w kawałkach lub filety, ale nie rozdrobnione. Tuńczyk należy również usunąć i uwolnić z płynu. Weź gęste, nieprzetworzone pomidory koktajlowe, aby były dobrze pokrojone i zachowały swój kształt. Możesz wziąć dowolne warzywa i do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj czerwoną cebulę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, włóż do odpowiedniej miski. Cebulę polać octem i pozostawić do marynowania na 10 minut. Następnie spuść ocet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, osusz. Usuń nasiona i zieloną część. Pokrój paprykę w średnie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz. Pokrój wiśnie ostrym nożem na 2 lub 4 części w zależności od ich wielkości. Możesz wziąć zwykłe pomidory. W takim przypadku pokrój pomidory w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej misce połącz składniki dressingu: oliwę z oliwek, sok z cytryny i mielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W odpowiedniej wielkości salaterce połącz czerwoną fasolę, oliwki, tuńczyka, czerwoną cebulę, pomidory, paprykę. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby posolić sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem posyp sałatkę ziołami. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i mieszania rozprzestrzenią się na bezkształtną masę i zepsują wygląd sałatki.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal / 100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy