skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z sezamem, ogórkiem i sosem sojowym. Przygotuj niezbędne składniki do sałatki. Wybierz gęste, twarde ogórki. Jeśli ogórki mają miękkie obszary, lepiej ich nie kupować. Powolne warzywa również nie powinny być używane w sałatce. Sezam możesz wziąć zwykły biały, czarny lub zrobić mieszankę. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić sałatkę piórami zielonej cebuli, cebulą i/lub czosnkiem.
Krok 2:
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Oczywiście wygodniej i szybciej kroić ogórki specjalną tarką. Jeśli jednak nie ma tarki, możesz użyć zwykłego noża. Jeśli ogórki mają zbyt twardą skórkę, lepiej ją obrać. To samo dotyczy nasion: w dużych, przejrzałych ogórkach nasiona mogą być twarde, więc lepiej się ich też pozbyć.
Krok 3:
Przygotuj niezbędne składniki do opatrunku. Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkiem lub winem (czerwony lub biały - nie ma znaczenia). Jeśli wolisz bardziej orientalny smak potrawy, użyj octu ryżowego.
Krok 4:
Osobno wymieszaj sos sojowy, olej roślinny, ocet balsamiczny i cukier. Wymieszaj wszystko i pozostaw dressing na 5 minut, aby rozpuścić cały cukier. Sos sojowy można zastąpić teriyaki. Nie trzeba dodawać do niego cukru - jest już słodkawy.
Krok 5:
Wlej sos do ogórków i wymieszaj, aby wszystkie ogórki były pokryte sosem. Włóż sałatkę do lodówki na 15-20 minut do namoczenia. W tym czasie ponownie wymieszaj ogórki z sosem.
Krok 6:
Przed podaniem posyp sałatkę sezamem. Smacznego!
możesz pokroić ogórki nie tylko w plasterki, ale także w średnie kostki lub nawet duże kostki. Krojenie praktycznie nie odgrywa tutaj roli.
aby uzyskać pikantność, możesz dodać do sałatki zmielone chili na czubku noża lub drobno posiekać małe kawałek świeżego chili.
ten przepis jest podstawowy. Dlatego możesz dodać do niego dowolne inne warzywa: paprykę, marchewkę, pomidory, cebulę i czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g