kiełbasa czekoladowa ze skondensowanym ciasteczkiem i orzechami

ugotuje nawet dziecko, święto każdego dnia! Kiełbasa czekoladowa ze skondensowanym ciasteczkiem i orzechami to przepis pochodzący z dzieciństwa. Ten prosty i szybki w przygotowaniu deser wygląda bardzo podobnie do wędzonej kiełbasy-uwielbiają go dorośli, ale kiełbasa jest szczególnie zachwycona u dzieci.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 12 g
tłuszcze 38 % 31 g
węglowodany 47 % 38 g
559 kcal
IG: 22 / 51 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbasę czekoladową ze skondensowanym mlekiem z ciastek i orzechów? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka weź najzwyklejsze kruche, takie jak & quot; rocznicowe ","do herbaty ","Ghee mleko & quot;. Wybierz olej najwyższej jakości, naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć go z lodówki, masło powinno stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka w dowolny dostępny sposób - w blenderze, rozdrabniaczu, przez maszynkę do mięsa lub zwykłym wałkiem do ciasta, tak jak ja. Część ciasteczek rozpadnie się na okruchy, a część pozostanie kawałkami. Zatrzymaj się na tym etapie - wtedy kiełbasa na kawałku będzie miała imitację tłuszczu. Jeśli okruchy są zbyt jednorodne, taki efekt nie zadziała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą miskę i wlej do niej pokruszone ciasteczka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do niego miękkie masło i wymieszaj. W tym momencie nie będziesz w stanie uzyskać jednolitości, ale nie jest to wymagane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej proszek kakaowy do ciasteczek. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Przesiewanie sprawi, że kakao będzie bardziej jednorodne, wszystkie grudki zostaną rozbite.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź orzechy i posiekaj je na małe kawałki. Wcześniej orzechy można wysuszyć na suchej patelni-staną się chrupiące i bardziej aromatyczne. Orzechy włoskie najlepiej nadają się do kiełbasy — są najdelikatniejsze. Ale możesz umieścić w nim dowolne, które kochasz lub które są dostępne. Lub w ogóle ich nie używać. Czasami do takiej kiełbasy dodaję obrane nasiona słonecznika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj orzechy do masy ciasteczek. Wlej do niego skondensowane mleko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj masę. Łyżką nie będzie to takie łatwe ze względu na duże kawałki ciasteczek, więc wszystko wymieszałem rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź kawałki folii spożywczej i połóż na nich masę czekoladową w postaci kiełbasek. Zakręć folię, tworząc gęste, równe kiełbaski. Włóż je do lodówki. Po godzinie wyjmij i rozwałkuj kiełbaski na stole, aby były okrągłe. Olej już trochę stwardnieje i będzie to łatwe. Ponownie włóż kiełbaski do lodówki, aż całkowicie stwardnieją. Trzymałam całą noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uwolnij gotową kiełbasę z folii i zwiń w kakao w proszku lub cukier puder. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!

jedna z najsmaczniejszych kiełbas, jakie zrobiłam. I gotowałem ich dużo! Zdecydowanie radzę zostawić duże kawałki ciasteczek-otrzymasz bardzo realistyczne cięcie. I pamiętaj, aby zwijać kiełbaski po lekkim zestaleniu się oleju - wcześniej cała kiełbasa była krzywa, teraz będzie okrągła.

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy