skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbasę czekoladową ze skondensowanym mlekiem z ciastek i orzechów? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka weź najzwyklejsze kruche, takie jak & quot; rocznicowe ","do herbaty ","Ghee mleko & quot;. Wybierz olej najwyższej jakości, naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć go z lodówki, masło powinno stać się miękkie.
Krok 2:
Zmiel ciasteczka w dowolny dostępny sposób - w blenderze, rozdrabniaczu, przez maszynkę do mięsa lub zwykłym wałkiem do ciasta, tak jak ja. Część ciasteczek rozpadnie się na okruchy, a część pozostanie kawałkami. Zatrzymaj się na tym etapie - wtedy kiełbasa na kawałku będzie miała imitację tłuszczu. Jeśli okruchy są zbyt jednorodne, taki efekt nie zadziała.
Krok 3:
Weź dużą miskę i wlej do niej pokruszone ciasteczka.
Krok 4:
Dodaj do niego miękkie masło i wymieszaj. W tym momencie nie będziesz w stanie uzyskać jednolitości, ale nie jest to wymagane.
Krok 5:
Przesiej proszek kakaowy do ciasteczek. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Przesiewanie sprawi, że kakao będzie bardziej jednorodne, wszystkie grudki zostaną rozbite.
Krok 6:
Weź orzechy i posiekaj je na małe kawałki. Wcześniej orzechy można wysuszyć na suchej patelni-staną się chrupiące i bardziej aromatyczne. Orzechy włoskie najlepiej nadają się do kiełbasy — są najdelikatniejsze. Ale możesz umieścić w nim dowolne, które kochasz lub które są dostępne. Lub w ogóle ich nie używać. Czasami do takiej kiełbasy dodaję obrane nasiona słonecznika.
Krok 7:
Dodaj orzechy do masy ciasteczek. Wlej do niego skondensowane mleko.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj masę. Łyżką nie będzie to takie łatwe ze względu na duże kawałki ciasteczek, więc wszystko wymieszałem rękami.
Krok 9:
Weź kawałki folii spożywczej i połóż na nich masę czekoladową w postaci kiełbasek. Zakręć folię, tworząc gęste, równe kiełbaski. Włóż je do lodówki. Po godzinie wyjmij i rozwałkuj kiełbaski na stole, aby były okrągłe. Olej już trochę stwardnieje i będzie to łatwe. Ponownie włóż kiełbaski do lodówki, aż całkowicie stwardnieją. Trzymałam całą noc.
Krok 10:
Uwolnij gotową kiełbasę z folii i zwiń w kakao w proszku lub cukier puder. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!
jedna z najsmaczniejszych kiełbas, jakie zrobiłam. I gotowałem ich dużo! Zdecydowanie radzę zostawić duże kawałki ciasteczek-otrzymasz bardzo realistyczne cięcie. I pamiętaj, aby zwijać kiełbaski po lekkim zestaleniu się oleju - wcześniej cała kiełbasa była krzywa, teraz będzie okrągła.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g