skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z burakami i ogórkami? Przygotuj składniki. Buraki lepiej wybrać młode, świeże i niezbyt duże. Więc gotuje się szybciej i okaże się smaczniejszy. Umyj buraki. Nie powinieneś wycinać z niego skóry i ogólnie niczego ciąć (tylko wierzchołki, jeśli są). Jeśli buraki są duże, w żadnym wypadku nie przecinaj ich na pół, w przeciwnym razie cały sok z nich zostanie ugotowany, a pod koniec gotowania otrzymasz jasną bordową wodę i blade różowawe warzywa.
Krok 2:
Włóż buraki do rondla, przykryj wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj buraki na średnim ogniu przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości warzyw. Po godzinie gotowania sprawdź buraki pod kątem gotowości, przekłuwając je nożem do środka. Jeśli nóż łatwo dociera do środka warzywa, buraki są gotowe. Jeśli poczujesz opór, gotuj dalej.
Krok 3:
Schłodzić gotowe buraki, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. !!! Aby przyspieszyć proces i nie gotować buraków w domu, w supermarketach można kupić już całe gotowane obrane buraki w szczelnym opakowaniu. A w dużych hipermarketach można znaleźć nawet wagę pokrojoną w paski lub kostki.
Krok 4:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz również pokroić ser w drobną kostkę, podobnie jak warzywa. Użyj sera według własnych upodobań. Może to być zwykły ser, taki jak & quot; Rosyjski & quot; lub & quot; Poshekhon", a także mozzarella lub ser topiony (" przyjaźń", " Bursztyn"). Używam zwykłego "rosyjskiego" sera.
Krok 6:
W salaterce połącz buraki, ogórki i ser.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać pieprz i sól do sałatki. Zwykle nie dodaję dodatkowych przypraw do sałatek z majonezem. Możesz zamiast 2 łyżki. l majonez weź 1 łyżkę. l majonez i 1 łyżka. l tłusta śmietana-sałatka okaże się delikatniejsza. Jeśli trzymasz się PP, lepiej całkowicie zastąpić majonez mniej tłustymi dressingami.
Krok 8:
Przed podaniem lepiej Wstaw sałatkę do lodówki na 15-20 minut, aby ostygła. Smacznego!
aby sałatka była bardziej sycąca, Dodaj do niej puszkę czerwonej fasoli w puszkach, a dla chrupkości grzanki z chleba żytniego. Okaże się jeszcze smaczniejszy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g