słodka pizza z owocami w piekarniku

Oryginalny, apetyczny, piękny, pyszny! Słodka pizza z owocami w piekarniku to świetna opcja do pieczenia na herbatę. Pizza według tego przepisu jest podobna do otwartego ciasta, tylko ciasto jest cienkie i chrupiące. Nadzienie składa się z różnych owoców i jagód.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 69 % 33 g
261 kcal
IG: 12 / 6 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodką pizzę z owocami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Podstawę pizzy można wykonać z dowolnego ciasta: francuskiego, drożdżowego lub kruchego. Bardziej podoba mi się ta ostatnia opcja — pizza jest bardziej miękka i delikatna. Aby zrobić kruche ciasto, włóż zmiękczone masło do głębokiej miski i posiekaj nożem. Zamiast masła możesz użyć margaryny, ciasto nie będzie gorsze pod względem jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę i cukier, szczyptę waniliny. Mieszaj składniki, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Nie ma potrzeby ugniatania ciasta kruchego rękami przez długi czas, w przeciwnym razie produkty z niego będą twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jako nadzienie do pizzy użyłam jabłek, truskawek, czarnej porzeczki, rokitnika, malin. Możesz wziąć inne jagody i owoce, które masz dostępne. Jagody mogą być używane nie tylko świeże, ale także mrożone. Rozmrażanie jagód przed gotowaniem nie jest konieczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i zwiń je w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, nie musisz robić boków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż jabłka umyte i pokrojone w cienkie kółka lub plasterki na wierzchu ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż jagody na wierzchu. Możesz posmarować ciasto twarogiem lub kwaśną śmietaną, a następnie ułożyć owoce na wierzchu. Ale piaskowa podstawa w zasadzie nie wymaga dodatkowej warstwy płynu, jest miękka sama w sobie, ale lepiej smarować ciasto drożdżowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby uzyskać pizzę z chrupiącą skórką, można ją posypać posiekanymi czekoladkami i kruchymi ciasteczkami startymi w okruchy. Możesz również posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami na wierzchu, okaże się jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij pizzę do piekarnika na 25 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć i pokrój na porcje. Podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy