skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodką pizzę z owocami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Podstawę pizzy można wykonać z dowolnego ciasta: francuskiego, drożdżowego lub kruchego. Bardziej podoba mi się ta ostatnia opcja — pizza jest bardziej miękka i delikatna. Aby zrobić kruche ciasto, włóż zmiękczone masło do głębokiej miski i posiekaj nożem. Zamiast masła możesz użyć margaryny, ciasto nie będzie gorsze pod względem jakości.
Krok 2:
Dodaj śmietanę i cukier, szczyptę waniliny. Mieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Nie ma potrzeby ugniatania ciasta kruchego rękami przez długi czas, w przeciwnym razie produkty z niego będą twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Jako nadzienie do pizzy użyłam jabłek, truskawek, czarnej porzeczki, rokitnika, malin. Możesz wziąć inne jagody i owoce, które masz dostępne. Jagody mogą być używane nie tylko świeże, ale także mrożone. Rozmrażanie jagód przed gotowaniem nie jest konieczne.
Krok 5:
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i zwiń je w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, nie musisz robić boków.
Krok 6:
Ułóż jabłka umyte i pokrojone w cienkie kółka lub plasterki na wierzchu ciasta.
Krok 7:
Ułóż jagody na wierzchu. Możesz posmarować ciasto twarogiem lub kwaśną śmietaną, a następnie ułożyć owoce na wierzchu. Ale piaskowa podstawa w zasadzie nie wymaga dodatkowej warstwy płynu, jest miękka sama w sobie, ale lepiej smarować ciasto drożdżowe.
Krok 8:
Aby uzyskać pizzę z chrupiącą skórką, można ją posypać posiekanymi czekoladkami i kruchymi ciasteczkami startymi w okruchy. Możesz również posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami na wierzchu, okaże się jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij pizzę do piekarnika na 25 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć i pokrój na porcje. Podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g