skrzydełka w sosie miodowo-sojowym w piekarniku

i pyszny obiad i świetna przekąska do piwa! Takie skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym w piekarniku są łatwe do przygotowania. Będziesz potrzebował minimum składników - samego mięsa i produktów do marynaty. Skład tego ostatniego można zmienić według własnego gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 34 % 13 g
175 kcal
IG: 77 / 0 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować skrzydła w sosie miodowo-sojowym? Przygotuj składniki. Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz. Pokrój każde skrzydło na 3 części. Odłóż najwęższą część skrzydeł na bok, nie będzie potrzebna. Udało mi się znaleźć już pocięte skrzydła bez końcówek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij przygotowywać marynatę. Na początek drobno posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj sos sojowy z białym winem, miodem i czosnkiem. Nie dodaję soli, ponieważ sos sojowy jest już słony. Możesz usunąć lub dodać przyprawy lub przyprawy, których zwykle używasz do marynowania kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś skrzydełka kurczaka na talerz i posyp je skrobią. Wymieszać. Skrobia powinna być równomiernie rozprowadzona po mięsie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynie do pieczenia o optymalnych rozmiarach. U mnie jest kwadratowy, możesz wziąć prostokątny lub owalny. Umieść skrzydła w formie, starając się układać je w równych rzędach, ciasno do siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej skrzydła marynatą i pozostaw do marynowania bezpośrednio w formie przez 15-20 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 200ºC (określ dokładną temperaturę i czas, kierując się cechami swojego piekarnika!). Włóż formę ze skrzydłami do piekarnika na 45 minut. Podczas pieczenia sprawdź naczynie. Jeśli to konieczne, rozwiń go drugą stroną, wymieszaj, polej wierzch mięsa sosem od dołu.

dawno nie gotowałem skrzydeł. Ale tak bardzo je lubię. Zawsze robiłem je według różnych przepisów. Tym razem postanowiłem dodać wytrawne białe wino dla smaku. Okazało się pyszne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy