skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto jogurtowe z jabłkami w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jabłka są słodko-kwaśne. Użyj mąki najwyższej jakości. Najpierw rozpuść masło i ostudź. Nie mniej smaczne okaże się, jeśli do ciasta dodasz nie stopione, ale miękkie masło o temperaturze pokojowej. Weź duże wybrane jajka.
Krok 2:
W misce połącz jogurt, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy lub aromat. Weź grubszy jogurt, możesz być naturalny, bez dodatków lub możesz o smaku jabłek. Aby śledzić, jak ubite są jajka, lepiej najpierw ubić jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i wanilię.
Krok 3:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Dodaj stopione lub miękkie masło i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej w zależności od konsystencji.
Krok 5:
Upewnij się, że ciasto jest miękkie i aromatyczne.
Krok 6:
Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 20-22 cm) i wygładzić.
Krok 7:
Jabłka umyć, obrać i posiekać i pokroić w średnie kliny.
Krok 8:
Ułóż jabłka na cieście. Jeśli chcesz, możesz pokroić część jabłek w drobną kostkę i wymieszać z ciastem, a resztę ułożyć w plasterki na cieście.
Krok 9:
Posyp jabłka cynamonem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Dlatego upewnij się, że ciasto się nie pali, ale jest upieczone w środku. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca - powinien wyjść suchy.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój na kawałki. W środku okazuje się trochę wilgotny - w końcu w cieście jest jogurt i stopione masło, więc nie należy oczekiwać porowatej struktury Charlotte od tego ciasta. Ale ciasto jest miękkie, soczyste w środku dzięki jabłkom i aromatyczne dzięki waniliowemu smakowi. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
upiekłam to ciasto dwa razy, za drugim razem część jabłek wymieszałam z ciastem, a górnych plasterków nie obierałam i wzięłam z różnych jabłek-czerwonych i zielonych. Okazało się, że jest smaczniejszy i piękniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g