ciasto jogurtowe z jabłkami w piekarniku proste

niesamowicie piękny, niezrównanie pyszny, bujny, bez drożdży! Proste ciasto na jogurcie w piekarniku można przygotować na wiele sposobów: układając jabłka na górze, na dole lub mieszając je z ciastem. Można je również pokroić w plasterki lub kostki. Ciasto okazuje się bardzo soczyste, pachnące, miękkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 74 % 35 g
227 kcal
IG: 9 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto jogurtowe z jabłkami w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jabłka są słodko-kwaśne. Użyj mąki najwyższej jakości. Najpierw rozpuść masło i ostudź. Nie mniej smaczne okaże się, jeśli do ciasta dodasz nie stopione, ale miękkie masło o temperaturze pokojowej. Weź duże wybrane jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jogurt, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy lub aromat. Weź grubszy jogurt, możesz być naturalny, bez dodatków lub możesz o smaku jabłek. Aby śledzić, jak ubite są jajka, lepiej najpierw ubić jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i wanilię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Dodaj stopione lub miękkie masło i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej w zależności od konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upewnij się, że ciasto jest miękkie i aromatyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 20-22 cm) i wygładzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka umyć, obrać i posiekać i pokroić w średnie kliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż jabłka na cieście. Jeśli chcesz, możesz pokroić część jabłek w drobną kostkę i wymieszać z ciastem, a resztę ułożyć w plasterki na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp jabłka cynamonem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Dlatego upewnij się, że ciasto się nie pali, ale jest upieczone w środku. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca - powinien wyjść suchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój na kawałki. W środku okazuje się trochę wilgotny - w końcu w cieście jest jogurt i stopione masło, więc nie należy oczekiwać porowatej struktury Charlotte od tego ciasta. Ale ciasto jest miękkie, soczyste w środku dzięki jabłkom i aromatyczne dzięki waniliowemu smakowi. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

upiekłam to ciasto dwa razy, za drugim razem część jabłek wymieszałam z ciastem, a górnych plasterków nie obierałam i wzięłam z różnych jabłek-czerwonych i zielonych. Okazało się, że jest smaczniejszy i piękniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy