ciasto z kiszoną kapustą

nawet słodycze dziobią to ciasto! Jest bardzo sycący! To ciasto z kiszoną kapustą nie ma zwykłego nadzienia-zawiera również bekon, jajka, śmietanę i ser. To sprawia, że jest gęstszy i zapobiega wypadaniu z ciasta.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 43 % 12 g
178 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z kapustą? Przygotuj składniki ciasta. Zwróć szczególną uwagę na jakość drożdży. Weź mąkę najwyższej jakości. Przesiej go wcześniej przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i doprowadzaj do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie w osobnej misce. Niech ciasto wyrośnie, około 15 minut. Możesz gotować bez pary, wybierając aktywne drożdże, które są dodawane bezpośrednio do mąki w postaci proszku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiękczone masło przełożyć do miski i wymieszać z przesianą mąką i solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszaninę drożdży do mąki i zacznij wyrabiać ciasto w dowolny sposób: łyżką, widelcem, mikserem, rękami. Skoncentruj się na gęstości ciasta, a nie na ilości mąki. Powinien być umiarkowanie fajny, dobrze utrzymujący kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na około pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z kiszonej kapusty wyciśnij sok. I pokrój boczek na małe kawałki. Możesz użyć słomy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój pory na kawałki o długości około 1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię z masłem i smaż całą posiekaną cebulę przez około 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wyciśniętą kiszoną kapustę do cebuli. Wlej niewielką ilość wody i gotuj powstałą masę przez około kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Zrób ogień nieco poniżej średniej. Jeśli zacznie się palić, zmniejsz do słabego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podsmaż boczek osobno na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wbij surowe jaja kurze do miski i wymieszaj ze śmietaną, aż będą gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj twardy ser.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz schłodzoną duszoną kiszoną kapustę z startym serem, mieszanką jajek i śmietany oraz smażonym boczkiem. Wymieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W przygotowanej i natłuszczonej formie przenieś ciasto zwinięte w okrągłą warstwę, pozostawiając boki o wysokości około pięciu centymetrów. Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie nakłuj widelcem ciasto w różnych miejscach. Rozłóż gotowe nadzienie równomiernie na cieście i napełnij do góry. Możesz sprawić, że boki będą piękniejsze i bardziej kręcone.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez co najmniej 40 minut. Z czasem skup się na piekarniku. Możesz mieć mniej lub więcej czasu niż ja. Sprawdź ciasto!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe ciasto z kiszoną kapustą należy pozostawić do ostygnięcia przed spożyciem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pyszne ciasto z kiszoną kapustą jest gotowe! Ciasto jest miękkie i przewiewne.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego dla wszystkich!

bardzo smaczna wersja ciasta z kiszoną kapustą-Gorąco polecam do gotowania!
w swej istocie ciasto z kiszoną kapustą przypomina mi pizzę przygotowaną wyłącznie na Rosyjski sposób. W przepisie nie ma absolutnie nic skomplikowanego, ale będziesz musiał trochę majstrować.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy