skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z kapustą? Przygotuj składniki ciasta. Zwróć szczególną uwagę na jakość drożdży. Weź mąkę najwyższej jakości. Przesiej go wcześniej przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i doprowadzaj do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Na początek rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie w osobnej misce. Niech ciasto wyrośnie, około 15 minut. Możesz gotować bez pary, wybierając aktywne drożdże, które są dodawane bezpośrednio do mąki w postaci proszku.
Krok 3:
Zmiękczone masło przełożyć do miski i wymieszać z przesianą mąką i solą.
Krok 4:
Dodaj mieszaninę drożdży do mąki i zacznij wyrabiać ciasto w dowolny sposób: łyżką, widelcem, mikserem, rękami. Skoncentruj się na gęstości ciasta, a nie na ilości mąki. Powinien być umiarkowanie fajny, dobrze utrzymujący kształt.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na około pół godziny.
Krok 6:
W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej składniki.
Krok 7:
Z kiszonej kapusty wyciśnij sok. I pokrój boczek na małe kawałki. Możesz użyć słomy.
Krok 8:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój pory na kawałki o długości około 1 cm.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię z masłem i smaż całą posiekaną cebulę przez około 2 minuty.
Krok 10:
Dodaj wyciśniętą kiszoną kapustę do cebuli. Wlej niewielką ilość wody i gotuj powstałą masę przez około kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Zrób ogień nieco poniżej średniej. Jeśli zacznie się palić, zmniejsz do słabego.
Krok 11:
Podsmaż boczek osobno na patelni.
Krok 12:
Wbij surowe jaja kurze do miski i wymieszaj ze śmietaną, aż będą gładkie.
Krok 13:
Zetrzyj twardy ser.
Krok 14:
Połącz schłodzoną duszoną kiszoną kapustę z startym serem, mieszanką jajek i śmietany oraz smażonym boczkiem. Wymieszać.
Krok 15:
W przygotowanej i natłuszczonej formie przenieś ciasto zwinięte w okrągłą warstwę, pozostawiając boki o wysokości około pięciu centymetrów. Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.
Krok 16:
Następnie nakłuj widelcem ciasto w różnych miejscach. Rozłóż gotowe nadzienie równomiernie na cieście i napełnij do góry. Możesz sprawić, że boki będą piękniejsze i bardziej kręcone.
Krok 17:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez co najmniej 40 minut. Z czasem skup się na piekarniku. Możesz mieć mniej lub więcej czasu niż ja. Sprawdź ciasto!
Krok 18:
Gotowe ciasto z kiszoną kapustą należy pozostawić do ostygnięcia przed spożyciem.
Krok 19:
Pyszne ciasto z kiszoną kapustą jest gotowe! Ciasto jest miękkie i przewiewne.
Krok 20:
Smacznego dla wszystkich!
bardzo smaczna wersja ciasta z kiszoną kapustą-Gorąco polecam do gotowania!
w swej istocie ciasto z kiszoną kapustą przypomina mi pizzę przygotowaną wyłącznie na Rosyjski sposób. W przepisie nie ma absolutnie nic skomplikowanego, ale będziesz musiał trochę majstrować.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g