kurczak w sosie sojowym z miodem

z jasną skórką, niezwykle smaczną i bardzo apetyczną! Kurczak w sosie sojowym z miodem od dawna uważany jest za klasykę. Prosta marynata nadaje ptakowi soczystość, niepowtarzalny smak i aromat. A masło i olej roślinny w kompozycji sprawią, że mięso będzie miękkie i delikatne! Na święta i dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 45 % 19 g
węglowodany 17 % 7 g
255 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pysznego soczystego kurczaka w sosie sojowym z miodem w piekarniku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź kurczaka z potrzebną wagą. Moja ilość marynaty jest przeznaczona dla ptaka o wadze 2 kg lub więcej. Jeśli twój ptak ma mniej niż 2 KG, możesz zmniejszyć ilość sosu sojowego, miodu, warzyw i masła o jedną trzecią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Potrzyj ptaka solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw kurczaka w temperaturze pokojowej podczas gotowania marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Możesz je uzupełniać lub zastępować, zachowując trzy główne składniki: sos sojowy, miód i imbir. Możesz zastąpić te przyprawy gotową mieszanką przypraw do kurczaka, ale przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Takie mieszanki zwykle zawierają już sól i pieprz, więc uważaj, aby w połączeniu z sosem sojowym nie przesolić potrawy. Olej roślinny - dowolny. Mam oliwkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj masło roślinne i masło, miód, sos sojowy, imbir, czosnek, curry. Dodaj świeżo zmielony pieprz. Suchy czosnek i imbir można zastąpić 1 świeżym ząbkiem czosnku i 2 cm korzenia imbiru, które należy zetrzeć na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wszystko wymieszaj. Nie będziesz w stanie uzyskać całkowicie jednorodnej mieszanki - małe kawałki masła będą unosić się na powierzchni, ale przy pierwszych minutach ogrzewania w piekarniku stopią się, a marynata będzie jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natrzyj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz marynatą. Pozostaw ptaka do marynowania w lodówce na 1-2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A jeśli to możliwe, lepiej na noc. Im dłużej mięso jest marynowane, tym delikatniejsze, smaczniejsze, bardziej soczyste i aromatyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i w razie potrzeby polej marynatą. Ponieważ marynowałem ptaka w tej samej formie, w której upiekłem, po prostu odwróciłem tuszę piersią do góry. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości kurczaka. Podlewaj kurczaka sokiem z dna formy tak często, jak to możliwe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo marynata gęstnieje, tworząc powierzchnię ptaka z pyszną chrupiącą skórką miodu. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy