skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pysznego soczystego kurczaka w sosie sojowym z miodem w piekarniku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź kurczaka z potrzebną wagą. Moja ilość marynaty jest przeznaczona dla ptaka o wadze 2 kg lub więcej. Jeśli twój ptak ma mniej niż 2 KG, możesz zmniejszyć ilość sosu sojowego, miodu, warzyw i masła o jedną trzecią.
Krok 2:
Umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Potrzyj ptaka solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw kurczaka w temperaturze pokojowej podczas gotowania marynaty.
Krok 3:
Teraz przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Możesz je uzupełniać lub zastępować, zachowując trzy główne składniki: sos sojowy, miód i imbir. Możesz zastąpić te przyprawy gotową mieszanką przypraw do kurczaka, ale przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Takie mieszanki zwykle zawierają już sól i pieprz, więc uważaj, aby w połączeniu z sosem sojowym nie przesolić potrawy. Olej roślinny - dowolny. Mam oliwkę.
Krok 4:
W misce wymieszaj masło roślinne i masło, miód, sos sojowy, imbir, czosnek, curry. Dodaj świeżo zmielony pieprz. Suchy czosnek i imbir można zastąpić 1 świeżym ząbkiem czosnku i 2 cm korzenia imbiru, które należy zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 5:
Dobrze wszystko wymieszaj. Nie będziesz w stanie uzyskać całkowicie jednorodnej mieszanki - małe kawałki masła będą unosić się na powierzchni, ale przy pierwszych minutach ogrzewania w piekarniku stopią się, a marynata będzie jednorodna.
Krok 6:
Natrzyj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz marynatą. Pozostaw ptaka do marynowania w lodówce na 1-2 godziny.
Krok 7:
A jeśli to możliwe, lepiej na noc. Im dłużej mięso jest marynowane, tym delikatniejsze, smaczniejsze, bardziej soczyste i aromatyczne.
Krok 8:
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i w razie potrzeby polej marynatą. Ponieważ marynowałem ptaka w tej samej formie, w której upiekłem, po prostu odwróciłem tuszę piersią do góry. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości kurczaka. Podlewaj kurczaka sokiem z dna formy tak często, jak to możliwe.
Krok 9:
Stopniowo marynata gęstnieje, tworząc powierzchnię ptaka z pyszną chrupiącą skórką miodu. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g