skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Smak ciasta zależy oczywiście od nadzienia. Dlatego lepiej jest używać kaliny ze swojej strony, zebranej po pierwszych przymrozkach, kiedy gorycz zniknie z jagód i stanie się słodka. Dobrze myjemy jagody, usuwamy gałązki, liście, wkładamy do ogniotrwałego pojemnika z wysokimi bokami, napełniamy wodą, aby przykryła jagody o kilka centymetrów i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Gotuj jagody w temperaturze 100 stopni.
Krok 2:
Kalina powinna stać się konsystencją jak dżem. W międzyczasie przygotuj ciasto kruche. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, sodę gaszoną octem. Mieszać. Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałki. Zmiel ciasto na okruchy.
Krok 3:
A następnie wlej lodowatą czystą wodę, szybko zagniataj elastyczne ciasto rękami. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twardy, co jest niedopuszczalne w przypadku tego ciasta. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Wyjmujemy gotowe ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części, jedną większą – na spód ciasta, drugą mniejszą - na górę. Większość ciasta rozwałkowujemy na równą okrągłą warstwę o grubości około 0,5 centymetra. Ciasto rozprowadzamy w natłuszczonej i posypanej mąką formie.
Krok 5:
Z drugiej warstwy ciasta wykonujemy siatkę specjalnym nożem.
Krok 6:
Na ciasto kładziemy przygotowaną Kalinę, po przetworzeniu w piekarniku stała się jak dżem. Po obróbce cieplnej należy pozostawić do ostygnięcia. Kalina stanie się miękka i słodko-kwaśna w smaku. Nasiona jagód można usunąć z dżemu. Posyp nadzienie cukrem na wierzchu.
Krok 7:
Drugą warstwą ciasta zamykamy nadzienie, delikatnie ściskając brzegi ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut. Wyjmij ciasto, gdy stanie się rumiane. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g