babeczki z kefirem i olejem roślinnym

pyszne, pachnące babeczki są doskonałym dodatkiem do herbaty. Są to babeczki w pośpiechu i gotuję je dość często, ponieważ produkty dla nich są prawie zawsze pod ręką! Przepis nadaje się zarówno do małych babeczek w foremkach, jak i do dużej babeczki. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 68 % 44 g
335 kcal
IG: 2 / 16 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do głębokiego naczynia, dodaj cukier

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tutaj dodajemy trochę cukru waniliowego

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijamy na puszystą masę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kefir

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej olej roślinny i wymieszaj mikserem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z sodą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małych porcjach dodaj mąkę z sodą i wymieszaj mikserem za pomocą specjalnych dysz do ciasta lub zrób to za pomocą szpatułki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu dodaj umyte rodzynki. Jako wypełniacz możesz użyć skórki cytrusowej, suszonych moreli lub czegoś innego według własnych upodobań

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest płynne i swobodnie spływa z łyżki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciasto do foremek, pozostawiając około palca do góry, ponieważ ciasto wzrośnie podczas pieczenia. Nawiasem mówiąc, to ciasto można upiec w jednej dużej formie, ale czas pieczenia należy nieco wydłużyć

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, gotowość określamy drewnianą wykałaczką

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe schłodzone babeczki w razie potrzeby posyp cukrem pudrem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak wyglądają babeczki w przekroju

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłego picia herbaty

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy