skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Wbij jajka do głębokiego naczynia, dodaj cukier
Krok 3:
Tutaj dodajemy trochę cukru waniliowego
Krok 4:
Ubijamy na puszystą masę
Krok 5:
Dodaj kefir
Krok 6:
Następnie wlej olej roślinny i wymieszaj mikserem
Krok 7:
Wymieszaj mąkę z sodą
Krok 8:
W małych porcjach dodaj mąkę z sodą i wymieszaj mikserem za pomocą specjalnych dysz do ciasta lub zrób to za pomocą szpatułki
Krok 9:
Na samym końcu dodaj umyte rodzynki. Jako wypełniacz możesz użyć skórki cytrusowej, suszonych moreli lub czegoś innego według własnych upodobań
Krok 10:
Ciasto jest płynne i swobodnie spływa z łyżki
Krok 11:
Wlej ciasto do foremek, pozostawiając około palca do góry, ponieważ ciasto wzrośnie podczas pieczenia. Nawiasem mówiąc, to ciasto można upiec w jednej dużej formie, ale czas pieczenia należy nieco wydłużyć
Krok 12:
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, gotowość określamy drewnianą wykałaczką
Krok 13:
Gotowe schłodzone babeczki w razie potrzeby posyp cukrem pudrem
Krok 14:
Tak wyglądają babeczki w przekroju
Krok 15:
Miłego picia herbaty
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g