skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec rybę w folii na węglach? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jaką rybę lepiej wziąć? Każda ryba będzie odpowiednia, czy to karp, różowy łosoś, makrela itp. Wypatrosz rybę, obierz łuski i usuń skrzela. W razie potrzeby ogon, głowę i płetwy można odciąć. Opłucz tuszę i osusz serwetkami. Opłucz i osusz kilka gałązek tymianku. Zamiast świeżego tymianku dopuszczalne jest przyjmowanie suchych ziół.
Krok 2:
Najpierw przygotuj pachnący olej. Aby to zrobić, wyjmij masło z lodówki i pozostaw je w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Wyślij olej do głębokiego, wygodnego pojemnika. Oddziel pachnące liście tymianku od łodyg rękami lub pokrój warzywa tak drobno, jak to możliwe nożem. Wyślij do masła. Dodaj szczyptę zmielonego czarnego pieprzu i papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Rozłóż folię na płaskiej powierzchni. Posmaruj folię pachnącym olejem, jak na zdjęciu (użyj nieco mniej niż połowy oleju).
Krok 4:
Sól rybną do smaku ze wszystkich stron. Połóż pstrąga na oleju na folii. Wewnątrz brzucha umieść gałązkę tymianku, kilka plasterków cytryny i trochę masła.
Krok 5:
Na powierzchni pstrąga wykonaj kilka cięć z tyłu ostrym nożem. Umieść kawałek cienko pokrojonej cytryny w każdym otworze.
Krok 6:
Posmaruj powierzchnię pstrąga zmiękczonym, aromatycznym masłem. Owiń tuszę folią w kilku warstwach.
Krok 7:
Rozpal grill. Kiedy ogień się wypali i pozostaną węgle, możesz przejść do głównego etapu gotowania.
Krok 8:
Na ruszcie ułóż pstrąga i piecz do miękkości, od czasu do czasu obracając rybę z jednej strony na drugą, aby równomiernie się ugotowała. Zajęło mi to około 30 minut.. Czas gotowania zależy od stopnia ciepła w grillu i wielkości ryby.
Krok 9:
Podawaj pstrąga smakowego na gorąco. Zaoferuj jej świeże warzywa, sosy i młode warzywa.
W przypadku przepisu możesz wziąć rybę z zamrażarki, po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej. Ale danie będzie smaczniejsze i bardziej soczyste ze świeżej schłodzonej tuszy.
ryba gotowana na węglu drzewnym jest bardzo smaczna na ciepło, a także na zimno.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g