skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki z kurczaka z serem? Przygotuj jedzenie. Filet nadaje się z dowolnej części kurczaka, wziąłem go z piersi. Weź kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz ser naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego, smaczny i wysokiej jakości. Możesz umieścić dowolne przyprawy, wybrałem zioła prowansalskie.
Krok 2:
Opłucz mięso i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Zmiel go w dowolny sposób-przez maszynkę do mięsa, w blenderze lub po prostu drobno posiekaj nożem, tak jak ja.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Możesz w ogóle nie wkładać cebuli, nie odgrywa ona dużej roli w babeczkach.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Weź miskę ciasta. Wlej do niego kefir, ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj sól, przyprawy i sodę. Za pomocą trzepaczki mieszaj produkty, aż będą gładkie.
Krok 6:
Dodaj mięso, cebulę i ser do ciasta, wymieszaj łopatką.
Krok 7:
Przesiej mąkę do miski. Przesiewanie nie tylko usunie mąkę z ewentualnych zanieczyszczeń, ale także sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i puszyste, nie pomijaj tego kroku. Łopatką dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Okazuje się dość gęsty, nie płynie, ale spada z łopatki.
Krok 8:
Weź odpowiednie foremki do muffinów. Używam silikonu. Lepiej włożyć do nich specjalne papierowe wkładki. Jeśli ich nie masz, posmaruj formy niewielką ilością oleju roślinnego. Rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je prawie na całej wysokości-podniosą się podczas pieczenia, ale niewiele.
Krok 9:
Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 do 45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie-babeczki powinny być złote.
Krok 10:
Gotowe babeczki ostudź trochę i możesz je podawać - są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g