babeczki z kurczakiem i serem

niezwykły pikantny smak, na śniadanie i przekąskę! Babeczki z kurczaka z serem to przepis na mini placki z przekąskami, w których nadzienie jest równomiernie rozłożone na cieście. Są ugniatane na zasadzie ciasta galaretowego, ale pieczone w porcjach, jak zwykłe babeczki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 47 % 16 g
162 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki z kurczaka z serem? Przygotuj jedzenie. Filet nadaje się z dowolnej części kurczaka, wziąłem go z piersi. Weź kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz ser naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego, smaczny i wysokiej jakości. Możesz umieścić dowolne przyprawy, wybrałem zioła prowansalskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Zmiel go w dowolny sposób-przez maszynkę do mięsa, w blenderze lub po prostu drobno posiekaj nożem, tak jak ja.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Możesz w ogóle nie wkładać cebuli, nie odgrywa ona dużej roli w babeczkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź miskę ciasta. Wlej do niego kefir, ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj sól, przyprawy i sodę. Za pomocą trzepaczki mieszaj produkty, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mięso, cebulę i ser do ciasta, wymieszaj łopatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do miski. Przesiewanie nie tylko usunie mąkę z ewentualnych zanieczyszczeń, ale także sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i puszyste, nie pomijaj tego kroku. Łopatką dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Okazuje się dość gęsty, nie płynie, ale spada z łopatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiednie foremki do muffinów. Używam silikonu. Lepiej włożyć do nich specjalne papierowe wkładki. Jeśli ich nie masz, posmaruj formy niewielką ilością oleju roślinnego. Rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je prawie na całej wysokości-podniosą się podczas pieczenia, ale niewiele.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 do 45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie-babeczki powinny być złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe babeczki ostudź trochę i możesz je podawać - są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy