zapiekanka z twarogu z wiśniami klasyczna

zapiekanka z twarogu z wiśniami-smak pochodzi z dzieciństwa. Szybkość gotowania. Przygotuj zapiekankę z twarogu z wiśniami!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 67 % 32 g
196 kcal
IG: 32 / 6 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukier,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp semolinę,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śmietana, wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż wiśnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiec.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

nie wszyscy wiedzą o zaletach wiśni. Wiśnia poprawia apetyt i gasi pragnienie, wzmacnia układ krążenia. Zawiera substancję taką jak kumaryna, obniża próg krzepnięcia krwi i zapobiega tworzeniu się płytek cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. W
substancje zawarte w wiśniach niszczą szkodliwe bakterie i zapobiegają namnażaniu się podczas choroby. Wiśnie są częścią wielu syropów na kaszel i przeziębienie.

zapiekanki są kochane przez wszystkich-dorosłych i dzieci. Są przyjemne do jedzenia zarówno rano, jak i wieczorem. Możesz zrobić prosty przepis lub udekorować jak ciasto. Zapiekanka z twarogu to jednocześnie pyszny, piękny, łatwy i zdrowy przysmak!

Przygotuj składniki.
umyj wiśnie i obierz pestki.
dobrze zetrzyj twaróg. Dodaj jajka i zmiel z twarogiem, a następnie cukier, semolinę i śmietanę.

nasmaruj formę lub blachę do pieczenia. Rozłóż masę twarogową. Rozłóż wiśnie na wierzchu.
piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, chociaż wyrównaj swój piekarnik i doświadczenie. Musisz piec na złoty kolor.
wyjąć z piekarnika, ostudzić pokroić na porcje.

jeśli chcesz wysoką zapiekankę, możesz podwoić składniki. Lub upiecz w małej formie.
można posypać cukrem pudrem, ale nie przesadzaj, aby uzyskać mdły słodki smak.
wiśnie można zastąpić innymi jagodami lub owocami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy