skład / składniki
metoda gotowania
Jak zrobić kurczaka z papryką?
1. Umyj kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Sól wewnątrz i na zewnątrz, zawiąż nogi. Odstaw na 15 do 20 minut.
2. Wyjmij masło z lodówki i odstaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
3. W osobnej misce połącz paprykę i tymianek.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Posyp kurczaka mieszanką i umieść na blasze do pieczenia.
5. Umieść kurczaka w rozgrzanym do 180° i piecz przez 30-40 minut, aż papryka się zrumieni. Następnie przykryj mięso folią i piecz przez około 40 minut do miękkości, od czasu do czasu polewając sokiem z dna formy.
6. Gotowego kurczaka odstaw do piekarnika na 10 minut, połóż na talerzu, udekoruj ziołami i warzywami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g