kurczak z papryką

rumiana chrupiąca skórka, delikatne i soczyste mięso. Zwykle nie pieczę całego kurczaka. Moja rodzina jest mała, więc kupowanie tuszy na 2 KG jest niepraktyczne. Ale ten przepis tak bardzo mi się podobał, że czasami gotuję kurczaka w całości. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby kurczaka można pokroić na kawałki lub upiec tylko połowę. To prawda, że w tym przypadku nie będzie tak smacznej chrupiącej skórki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

Jak zrobić kurczaka z papryką?

1. Umyj kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Sól wewnątrz i na zewnątrz, zawiąż nogi. Odstaw na 15 do 20 minut.

2. Wyjmij masło z lodówki i odstaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

3. W osobnej misce połącz paprykę i tymianek.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Posyp kurczaka mieszanką i umieść na blasze do pieczenia.

5. Umieść kurczaka w rozgrzanym do 180° i piecz przez 30-40 minut, aż papryka się zrumieni. Następnie przykryj mięso folią i piecz przez około 40 minut do miękkości, od czasu do czasu polewając sokiem z dna formy.

6. Gotowego kurczaka odstaw do piekarnika na 10 minut, połóż na talerzu, udekoruj ziołami i warzywami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy