skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z konserwami i ryżem? Przygotuj jedzenie. Każda ryba jest odpowiednia-saura, śledź, makrela, różowy łosoś. Wybieraj tylko te w puszkach we własnym soku. Wstępnie ugotuj marchewki i jajka i ostudź. Lepiej jest wziąć okrągły ryż, nie okaże się tak kruchy, jest to ważne dla sałatki. Należy go również wcześniej ugotować. Wybierz ser wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych, taki, który łatwo zetrze.
Krok 2:
Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Postaw rondel na ogniu, zagotuj w nim wodę. Dodaj wcześniej umyty ryż, dodaj trochę soli. Gotuj ryż na małym ogniu do miękkości-około 10-15 minut, w zależności od odmiany. Powinien stać się miękki, ale nie gotować się na owsiankę. Gotowy ryż odłożyć na sito, spuścić wodę i całkowicie ostudzić. Zrobiłam sałatkę w ringu. Ułóż pierwszą warstwę ryżu, równomiernie rozprowadź, a następnie posmaruj warstwę ryżu majonezem.
Krok 3:
Otwórz słoik z puszkami i wyjmij z niego rybę na osobny talerz. Zetrzyj kawałki widelcem. Połóż rybę drugą warstwą. Posmaruj go majonezem. Na każdą warstwę potrzebowałem łyżki majonezu.
Krok 4:
Umyj i osusz cebulę i zieloną cebulę. Obierz i pokrój cebulę na mniejsze kawałki, takie cięcie jest smaczniejsze w sałatkach. Pokrój również zieleń. Połóż cebulę cienką warstwą na rybie i ostrożnie rozłóż posiekaną zieleń na brzegach — dzięki temu sałatka będzie miała piękną zieloną warstwę. Nie musisz smarować cebuli majonezem.
Krok 5:
Ugotuj i ostudź jajka. Jak gotować jajka? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce, połóż równą warstwę na cebuli. Posmaruj warstwę białka majonezem. Żółtka trafią do dekoracji.
Krok 6:
Ugotuj i ostudź marchewki. Jak gotować marchewki? Umyj go i włóż do rondla z zimną wodą. Gotuj marchewki po ugotowaniu na małym ogniu przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien go łatwo przebić. Obierz schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Połóż warstwę marchewki na jajku, posmaruj majonezem.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce, ułóż ostatnią warstwę. Posmaruj go również majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na godzinę, aby ustabilizować i zaimpregnować.
Krok 8:
Następnie ostrożnie zdejmij pierścień.
Krok 9:
Bezpośrednio na wierzch sałaty zetrzyj żółtka na drobnej tarce.
Krok 10:
Udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Użyłam małej gotowanej marchewki i pietruszki. Podawaj sałatkę na stole. Smacznego!
w tej wersji sałatka Mimoza jest również bardzo smaczna i bardziej satysfakcjonująca. Aby był jeszcze bardziej delikatny, radzę zetrzeć wszystkie produkty na średniej tarce. Sałatkę można zrobić nie tylko w pierścieniu, ale także w głębokiej przezroczystej salaterce.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g