skład / składniki
metoda gotowania
kefir wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinien mieć temperaturę pokojową.
najpierw przygotuj kurczaka do nadzienia. Filety zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie, gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć. W razie potrzeby możesz wziąć dowolną część kurczaka.
robienie ciasta na tortille. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Sodę gasimy 1 łyżką kefiru, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Resztę kefiru wlej do wygodnej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj sól, cukier, gaszoną sodę i wymieszaj. Wlej starty ser, wymieszaj. Dobrze przesiej mąkę. Natychmiast wlej szklankę mąki do ciasta, wymieszaj łyżką. Resztę mąki dodajemy stopniowo. Zagniatamy miękkie, giętkie, lekko lepkie ciasto. Ważne jest, aby nie wlewać mąki, aby ciasto nie było sztywne. Przykryj ciasto ręcznikiem, aby się nie zawiesiło i pozostaw na stole "odpocznij" przez 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Schłodzony kurczak pokroić w drobną kostkę. Koperek, suszony, drobno posiekany. Połącz kurczaka z ziołami i wymieszaj. Dla miłośników ostrego smaku możesz dodać czarny mielony pieprz lub czosnek przepuszczony przez prasę.
rozwałkuj wypoczęte ciasto na kiełbasę, podziel na równe kawałki, których rozmiar zależy od pożądanej wielkości ciast. Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w okrągłe ciasto o grubości co najmniej 0,7-0,9 cm, nie należy go rozwałkować zbyt cienko, aby ciasto nie pękło podczas późniejszego formowania ciastek. Kładziemy nadzienie na środku, podnosimy brzegi ciasta i zbieramy w torbie, oślepiamy. Następnie bardzo ostrożnie ponownie rozwałkuj ciasto. Grubość ciasta wynosi co najmniej 1 cm, robimy to samo ze wszystkimi kawałkami ciasta.
połóż ciastka na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym. Posmaruj wierzch ubitym żółtkiem i posyp sezamem.
pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gdy pieczenie zostanie pokryte jednolitym rumieńcem, wyjmij.
podawaj tortille na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g