skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Wyjmij masło i mleko skondensowane 2-3 godziny przed ugniataniem. Jeśli to nie zadziała, lekko podlej olej w piekarniku (lub na kuchence, baterii, kuchence mikrofalowej itp.) i pozwól, aby mleko skondensowane było zimne. Włącz piekarnik na 180 stopni.
Krok 2:
W misce do ciasta (lub misce miksera stojącego) włóż masło.
Krok 3:
Dodaj mąkę do masła. Lepiej oczywiście przesiać.
Krok 4:
Dodaj skondensowane mleko do mąki i masła.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Łyżką ugniata się nie gorzej niż mikser. Do ciasta można dodać 1 jajko i 1 łyżeczkę.proszek do pieczenia. Dzięki temu ciasteczka są przechowywane dłużej, a tekstura jest nieco inna. Powiedzmy, że dwa przepisy w jednym. A w wersji z jajkiem potrzebujesz trochę więcej mąki.
Krok 6:
Nasmaruj blachę do pieczenia i zmiażdż mąką(tzw Francuska koszula).
Krok 7:
Rękami uformuj ciasteczka w kulki. Ciasto nie jest lepkie. Pozostaw 2-3 cm między ciasteczkami, aby nie sklejały się, gdy trochę unosiły się w piekarniku.
Krok 8:
Piecz ciasteczka przez 20-25 minut lub do złotego koloru. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g