skład / składniki
metoda gotowania
myjemy persimmon i kroimy w kostkę 1-1, 5 cm. Pokrój orzechy laskowe na małe kawałki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować.
najpierw przygotuj Crumble. W dużej misce łączymy płatki owsiane, przesianą mąkę, brązowy cukier, posiekane orzechy laskowe. Dodaj zmielony imbir, kardamon i cynamon. Wszystko mieszamy. Masło, które należy schłodzić, pokroić w małe kostki i rozprowadzić na pozostałych składnikach. Wymieszaj wszystko razem bezpośrednio rękami, ugniataj masło, aż w misce powstanie jednorodna krucha miękisz.
Kwadratowy kształt około 20 na 20 cm wyłożony papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto bazowe, dla którego mieszamy wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cukru). Podczas usuwania miski z nimi na bok. Ubij masło z cukrem do miski miksera. Ubijaj ze średnią prędkością przez 5 minut. W rezultacie mieszanka powinna stać się bujna i puszysta. Dodaj do niego ekstrakt waniliowy, rozbij jajko. Mieszaj ponownie z małą prędkością.
oryginalny przepis wykorzystuje szklankę maślanki. Ale zastępujemy go: dodaj sok z cytryny do mleka, wymieszaj. Smak gotowego dania z takiej wymiany nie będzie gorszy - nie martw się :)
Połącz suchą i olejną mieszankę, wlej pierwszą do ostatniej. Stopniowo, w trzech przejściach. Również w tym procesie wlej części "maślanki". Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli są małe grudki-to nie jest straszne, można je zostawić. W powstałym cieście układamy kawałki persimmon, a także świeżą żurawinę. Delikatnie wymieszaj ponownie, a następnie włóż do formy. Wyrównaj ciasto na wierzchu.
posyp ciasto okruchami i włóż formę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Na wierzchu ciasto powinno stać się rumiane i złote, a drewniany szpikulec wbity w środek powinien pozostać suchy po wyciągnięciu.
wyjmij formę z piekarnika, ostudź, a następnie wyjmij ciasto z formy, unosząc papier do pieczenia poza krawędzie. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Persimmon - 53 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g