ciasto słowiańskie

nieskomplikowany, ale bardzo smaczny deser na małą ucztę. Ciasto Slavyanka z chałwą jest pyszne i niezbyt skomplikowane.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 50 % 33 g
392 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka i piasek...

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij w pianę,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać do formy,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Upiec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń kalkę,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel się...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na 3 części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do kremu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chałwa,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Olej,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Żółtko, proszek,

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    SG.ubij mleko.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Namaszcz arkusze...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto & quot; Słowianka"

  18. Krok 18:

    Krok 18.

Rozgrzej piekarnik do 200C.
zagnieść ciasto: ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę.

na blasze do pieczenia z naoliwionym papierem do pieczenia wlej ciasto i wygładź powierzchnię.

piec około 15 minut. Gdy ciasto zacznie się złocić, jest gotowe.

ciasto ostudzić. Następnie zdejmij papier. Odetnij krawędzie ciasta.

pokrój prostokątny biszkopt na 3 części, na 3 paski o tej samej szerokości. Zrób okruchy ze skrawków.

krem: ubij masło, dodaj mleko skondensowane, chałwę, żółtko, wanilię, cukier.puder. Krem powinien być bujny.

posmaruj ciasta kremem, posmaruj również ciasto na wierzchu i bokach. Przykryj kruszonką. I pozwól ciastu zaparzyć się przez noc(lepszy dzień).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g

Podobne przepisy