skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek. Dla wygody pozostawiamy żółtka w połówkach skorupy.
Krok 3:
Ubij białka, aż będą gęste i kontynuując ubijanie, dodaj cukier partiami.
Krok 4:
Następnie dodaj żółtko i ubij.
Krok 5:
Po trochę więcej ubijamy do bujnej białej masy.
Krok 6:
Następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię. Wymieszaj wszystko i przesiej przez sito 3 razy, aby nasycić mieszaninę tlenem.
Krok 7:
Dodaj posiekaną skórkę z cytryny do ubitych jajek. Dodaj mąkę porcjami.
Krok 8:
Zagnieść ciasto szpatułką od dołu do góry.
Krok 9:
Ciasto powinno być puszyste i jednolite.
Krok 10:
Wlej ciasto na wyłożoną pergaminem formę.
Krok 11:
Wyrównaj ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok 12:
Gotowy biszkopt niech ostygnie.
Krok 13:
Gdy ostygnie, odetnij górę. Ugniatamy i zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Krok 14:
Pokrój biszkopt wzdłuż na trzy ciasta.
Krok 15:
Przygotuj syrop-wlej cukier do wody, wymieszaj i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej i dodaj aromat.
Krok 16:
Pokrój marmoladę i kiwi na małe kostki.
Krok 17:
Dodaj wodę do żelatyny, aby puchła.
Krok 18:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
Krok 19:
Dodaj gorące przegotowane mleko do spęcznionej żelatyny z wodą i wymieszaj wszystko, aż żelatyna się rozpuści.
Krok 20:
Zmiel twaróg z cukrem pudrem.
Krok 21:
Dodaj bitą śmietanę do twarogu i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko z żelatyną do tej mieszanki przez sitko.
Krok 22:
Dobrze wymieszaj krem, aż będzie gładki. Do montażu ciasta pozostaje tylko pokroić banany w te same kostki, co kiwi i marmolada.
Krok 23:
Do montażu bierzemy formę, w której upiekliśmy biszkopt, wkładamy do niego dolne ciasto. Dobrze namocz go w syropie.
Krok 24:
Kładziemy warstwę kremu na wierzchu, a następnie warstwę owoców i marmolady w śmietanie.
Krok 25:
Na wierzchu pokryj również kremem.
Krok 26:
Kolejna warstwa ciasta, śmietany i owoców jest zbierana w ten sam sposób.
Krok 27:
Namocz syrop i połóż Ostatnie ciasto na wierzchu, posmaruj kremem.
Krok 28:
Dobrze zetrzyj wierzch biszkoptu i wymieszaj z resztą kremu. Z tej mieszanki rozłóż wzgórze na wierzchu ciasta. Teraz ciasto należy przechowywać w lodówce do zestalenia. W międzyczasie przygotowujemy krem białkowy.
Krok 29:
Ciasto jest zamrożone, krem jest gotowy. Wystrój zaczynamy od kosza. Brązowym kremem, za pomocą dyszy &039;gwiazdka&039;, nałóż z boku ciasta pionową linię na całej wysokości. Na górze linii narysuj trzy poziome linie oddalone od siebie o grubość linii, tj.
Krok 30:
Następnie obok tej samej pionowej linii, a na niej dwie poziome linie w odstępach między trzema poprzednimi poziomymi liniami.
Krok 31:
W ten sposób udekorujemy ciasto z boku w postaci kosza.
Krok 32:
Od góry wzdłuż krawędzi nakładamy ozdobną linię okrężnym ruchem za pomocą tego samego brązowego kremu i Dyszy.
Krok 33:
Kosz jest gotowy. Przygotowujemy wielobarwne kremy do kwiatów, nożyczki kuchenne cukiernicze goździki do tworzenia kwiatów. Zamiast goździka możesz użyć na przykład długopisu.
Krok 34:
Robimy pierwszą dużą różę ze śmietany i za pomocą nożyczek rozprowadzamy ją na środku ciasta.
Krok 35:
Róże są bardzo proste. Na przykład, jeśli używasz długopisu, musisz użyć dyszy &039;Płatek&039;, w okręgu kaskadowym, najpierw na długopis, a następnie jeden na drugim, nałożyć płatki kremem.
Krok 36:
Tak to wygląda w procesie.
Krok 37:
Różę o pożądanym rozmiarze, przenosimy na nożyczki, delikatnie obracając uchwyt.
Krok 38:
I umieść różę na cieście nożyczkami.
Krok 39:
Wykonujemy i umieszczamy wymaganą liczbę róż tego samego koloru. Następnie przejdź do innych kolorów. Na przykład biało-pomarańczowy. Aby to zrobić, umieść białe i pomarańczowe kremy po przeciwnych stronach w torbie cukierniczej i ściśnij torbę, aż pojawi się wymagany kolor.
Krok 40:
A jeśli używasz specjalnego cukierniczego goździka, to aby zrobić z nim róże, musisz najpierw nałożyć na niego podstawę kwiatu z białego kremu, a następnie wokół tej podstawy, a także wokół rączki, kaskadowo nałożyć płatki kwiatu.
Krok 41:
Wykonujemy kwiaty o pożądanym rozmiarze. Usuwamy je również nożyczkami.
Krok 42:
I tak samo za pomocą nożyczek przenosimy kwiat na ciasto.
Krok 43:
Udekoruj kwiatami całą wolną przestrzeń na wierzchu ciasta.
Krok 44:
Zielonym kremem, za pomocą dyszy &039;liść&039;, nakładamy liście.
Krok 45:
Udekoruj róże koralikami cukierniczymi. Pod koniec wystroju wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin przed podaniem i lekko zamrożone.
Krok 46:
Pyszne ciasto z owocami ozdobione, nasączone kremem, stało się delikatne. I gotowy zadowolić naszych bliskich swoją czułością. Podajemy do stołu i cieszymy się wakacjami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g