skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ciasto, rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Nie doprowadzaj do wrzenia, ale tylko do stanu ciekłego. Dodaj jajka, cukier do oleju i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.
dodaj przesianą mąkę, wanilinę i sodę do mieszanki olejowej, którą należy ugasić octem. W razie potrzeby sodę i ocet można zastąpić proszkiem do pieczenia ciasta (2 łyżeczki).
wymieszaj masę widelcem, okazuje się dość gęsty i gęsty. Wlej śmietanę, połącz składniki widelcem lub mikserem i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami. W takim przypadku możesz dodać niewielką ilość mąki, jeśli to konieczne.
rozwałkuj gotowe ciasto, włóż do naczynia do pieczenia, pamiętaj o uformowaniu boków. Jeśli forma jest metalowa, a nie silikonowa, możesz ją wyłożyć papierem pergametowym. Nakłuwamy podstawę widelcem, aby nie puchła podczas pieczenia.
Maliny układamy na podstawie gęstą warstwą, pozostawiając wolne boki. W głębokiej misce połącz śmietanę, wanilinę, cukier i jajka. Mieszamy masę do uzyskania jednorodności, można to zrobić za pomocą blendera lub miksera.
równomiernie wlej jagody kremowym nadzieniem, aby każda jagoda była pokryta. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie skorupa dobrze się trzyma. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 40 minut, aby przygotować środek ciasta.
czasy różnią się w zależności od mocy piekarnika. Ciasto powinno być rumiane, a nadzienie gęste. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na stole do ostygnięcia, można nawet wstawić do lodówki. Jeśli spróbujesz go zdobyć na ciepło, nadzienie się rozpadnie.
całkowicie zimne ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g