Sernik klasyczny z mascarpone

sernik to najdelikatniejszy deser. Dobrze komponuje się z herbatą. Robimy pyszny sernik. Ojczyzną tego deseru jest Grecja. Chociaż zawsze uważano, że przyszedł do nas z Ameryki. Ten deser jest zawsze schłodzony. W przeciwnym razie po prostu się rozpadnie. Udekoruj owocami . Możesz polać sosem czekoladowym. Miłego!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 46 % 26 g
węglowodany 44 % 25 g
359 kcal
IG: 20 / 48 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc bierzemy kruche ciasteczka i masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj ciasteczka z miękkim masłem. Bierzemy formę, pokrywamy ją papierem. rozłóż ciasteczka na dole i po bokach. Mam kształt 24 cm, ale lepiej wziąć 26-28 cm, ponieważ wypełnienie nie weszło do mnie. Podczas czyszczenia przedmiotu obrabianego w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I zajmijmy się farszem. Przygotuj produkty.Zamiast mascarpone możesz wziąć Filadelfię lub Almette lub twaróg. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Ubij białka w bujną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mascarpone ubij mikserem ze śmietaną i dodaj wszystkie inne produkty. Skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, skrobia. Wymieszaj wszystko na niskich obrotach miksera. Nie można przeszkadzać przez długi czas, w przeciwnym razie powstanie wiele pęcherzyków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij ubite białka ostrożnie łopatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wylewamy naszą masę na ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Czasami serniki gotuje się w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, owiń formę folią i umieść w innej dużej formie, w której wlewa się gorącą wodę do środka formy. Piecz przez 15 minut w 200gr, a następnie przez kolejną godzinę w 110gr.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy sernik powinien lekko kołysać się na środku, ale nie za bardzo.Wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i pozostaw na godzinę. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na noc. Środek spadnie, to nie jest straszne. Gotowy posyp cukrem pudrem. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy