ciasto torfowe z twarogiem

delikatne i soczyste ciasto! Z czekoladą i twarogiem! Chcesz na herbatę?! Torfowe ciasto to wynalazek zagranicznych gospodyń domowych. A naszym gospodyniom spodobał się za prostotę i prostotę procesu. Ciasto luzem to cud! A smak jest niesamowity!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 55 % 32 g
306 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski i zmiel masło (możesz pokroić na kawałki, kostki lub zetrzeć na grubej tarce).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Palcami wcieramy w duże okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i przesiej kakao. Zmiel na gładkie i zimne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż twarożek ze śmietaną do miski i wymieszaj i zetrzyj za pomocą tłuczonej Prasy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jajka. Rozcierać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej mąkę i wymieszaj kremowe i delikatne nadzienie, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto i nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połowę ciasta w formie, całe nadzienie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie resztę ciasta i trochę ubijamy. Średnica formy 22 cm, Wysokość 4 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś na talerz i pozwól mu ostygnąć.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy