skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Użyłem makaronu z pszenicy durum. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody: na 200 gramów makaronu 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić makaron na kolejne 10 minut. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i myjemy.
Krok 2:
Przygotuj sos warzywny do makaronu. Umyj pomidora, odetnij górę i pokrój w drobną kostkę. Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę i drobno posiekaj. Użyłam pół czerwonej i pół zielonej papryki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju roślinnego i usmaż na nim warzywa. Ogień jest średni, czas gotowania wynosi 10 minut, nie zapomnij wymieszać.
Krok 4:
Dodaj makaron do sosu na patelnię i dodaj kawałek masła. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Makaron jest gotowy.
Krok 5:
Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki, obierz cebulę i grubo posiekaj.
Krok 6:
Zmiel mięso i cebulę w blenderze, aż będą gładkie.
Krok 7:
Namocz Bochenek w mleku.
Krok 8:
Przenieś mięso mielone do głębokiej miski, dodaj namoczony bochenek i posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 10:
Mokrymi rękami bierzemy niewielką ilość mięsa mielonego i formujemy podłużne lub okrągłe kotlety. Nie trzeba ich zwijać, więc dodatkowa mąka lub bułka tarta nie będą potrzebne. Użyć5m całe mięso mielone.
Krok 11:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kotlety przez 10 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu.
to danie zachwyci Cię prostotą przygotowania i doskonałym rezultatem, który polega na tym, że obiad okaże się całkiem kompletny i bardzo satysfakcjonujący. Podawaj sałatkę ze świeżych warzyw z makaronem z kotletami. Możesz wziąć zwykły makaron zamiast twardych odmian i ugotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g