kotlety z makaronem

soczyste kotlety i przystawka z sosem to zestaw obiadowy. Pyszne danie, które może nakarmić całą rodzinę. Makaron z dressingiem warzywnym i aromatycznymi kotletami to wspaniały tandem kulinarny. Gotuj dla siebie i swoich bliskich, którzy nigdy nie odmówią takiego pysznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 40 % 6 g
87 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyłem makaronu z pszenicy durum. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody: na 200 gramów makaronu 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić makaron na kolejne 10 minut. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos warzywny do makaronu. Umyj pomidora, odetnij górę i pokrój w drobną kostkę. Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę i drobno posiekaj. Użyłam pół czerwonej i pół zielonej papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju roślinnego i usmaż na nim warzywa. Ogień jest średni, czas gotowania wynosi 10 minut, nie zapomnij wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj makaron do sosu na patelnię i dodaj kawałek masła. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Makaron jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki, obierz cebulę i grubo posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel mięso i cebulę w blenderze, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Namocz Bochenek w mleku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś mięso mielone do głębokiej miski, dodaj namoczony bochenek i posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Mięso mielone jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mokrymi rękami bierzemy niewielką ilość mięsa mielonego i formujemy podłużne lub okrągłe kotlety. Nie trzeba ich zwijać, więc dodatkowa mąka lub bułka tarta nie będą potrzebne. Użyć5m całe mięso mielone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kotlety przez 10 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu.

to danie zachwyci Cię prostotą przygotowania i doskonałym rezultatem, który polega na tym, że obiad okaże się całkiem kompletny i bardzo satysfakcjonujący. Podawaj sałatkę ze świeżych warzyw z makaronem z kotletami. Możesz wziąć zwykły makaron zamiast twardych odmian i ugotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy