skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy ser suluguni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najbardziej udane mleko do robienia sera jest domowej roboty. Jeśli masz tylko wersję sklepową, wybierz ją z minimalnym okresem przydatności do spożycia, nie sterylizowaną. Minimalna zawartość tłuszczu 3,2%. Twarożek lepiej też wziąć grubszy, minimum 9%, powinien być dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 2:
Weź duży garnek z grubym dnem, wlej do niego mleko, zagotuj. Następnie włóż twarożek do rondla z mlekiem w częściach. Kontynuuj gotowanie masy mleczno-twarogowej na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gotuj przez 4 do 5 minut, aż serwatka się oddzieli.
Krok 3:
Następnie weź kolejny głęboki pojemnik lub patelnię i ustaw na nim sito, połóż gazę na sicie. Odcedź powstałą mieszaninę.
Krok 4:
Gdy serwatka spłynie, włóż masę serową do czystego rondla. Dodaj jaja kurze, włóż miękkie masło, dodaj sodę i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj ser przez kolejne 10-15 minut, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5:
Weź pojemnik, w którym ser zostanie "ugotowany", najlepiej głęboki, rodzaj miski lub pojemnika. Posmaruj go masłem i włóż do niego masę serową. Umieść pojemnik z serem w lodówce na 2-3 godziny lub lepiej na noc.
Krok 6:
Do eksperymentu zostawiłem trochę masy twarogowo-mlecznej, wziąłem mały pojemnik i włożyłem do niego gazę. Do tego pojemnika wlałem masę serową i za pomocą gumki mocno zawiązałem gazę na wierzchu. Następnie ten pojemnik z serem został również wysłany do lodówki. W rezultacie ser zyskał ciekawy kształt, a ze względu na obecność gazy piękną teksturę.
Krok 7:
Po wymaganym czasie wyjmij pojemnik z suluguni i ostrożnie wyjmij ser z formy. Smacznego!
Suluguni to ser pochodzący z Gruzji. Jest to lekko solony ser solankowy. Można go spożywać samodzielnie jako przekąskę lub przy użyciu tego sera można przygotować dużą liczbę różnych potraw. Na przykład chaczapuri, smażone suluguni, achma, różne sałatki warzywne z tego wspaniałego sera, ciasta i wiele innych.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g