skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Cukinia do tego dania lepiej jest wziąć młodą, delikatną i soczystą. U młodych cukinii nie trzeba usuwać skóry, jest miękka i usuwać rdzeń z nasionami, ponieważ nie są dojrzałe, a miąższ jest również delikatny. Lepiej jest wziąć mięso mielone z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, dzięki czemu danie będzie bardziej soczyste, miękkie i delikatne w smaku.
Krok 2:
Cukinia jest dobrze umyta, wysuszona i pokrojona w plastry o grubości około 1 centymetra. Posyp je lekko solą i pozwól im trochę się położyć. W międzyczasie zajmujemy się innymi składnikami.
Krok 3:
Jeśli sam gotujesz mięso mielone, musisz przekręcić schłodzone lub rozmrożone i umyte mięso w maszynce do mięsa z dodatkiem cebuli. Jeśli mięso mielone jest gotowe, dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj nadzienie z mięsa mielonego. Ponieważ czas gotowania cukinii, pomidorów i mięsa mielonego jest inny, mięso mielone z cebulą jest lekko przyprawione na patelni na maśle. I tak okaże się jeszcze smaczniejszy.
Krok 4:
Nie zmiękły szybko i nie dały potrawie nadmiaru wilgoci. Pomidory kroimy w kółka o grubości około 1 centymetra. Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Rozłóż kółka cukinii na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 5:
Rozłóż przygotowane mięso mielone na wierzchu łyżką. Na wierzchu mielone mięso można posypać posiekanym czosnkiem, da specjalny aromat.
Krok 6:
Przykryj kółkiem pomidora.
Krok 7:
Posyp startym twardym serem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż formę z cukinią do piekarnika i piecz przez około 15 minut. W razie potrzeby podajemy przystawkę do stołu ze świeżymi ziołami i sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g